Kan C-vitamin orsaka njursten?

Är det en gammal skröna eller finns det belägg för att C-vitamin kan orsaka njursten. Vi satt på jobbet och pratade om detta och åsikterna...

Är det en gammal skröna eller finns det belägg för att C-vitamin kan orsaka njursten. Vi satt på jobbet och pratade om detta och åsikterna gick vitt isär.

Apotekare Fredrik Hed svarar:

Det stämmer faktiskt att det finns en koppling mellan C-vitamin och ökad risk för njursten. Men bara för män.
I februari i år presenterades en studie från Karolinska institutet i Solna, som in-kluderade 23 355 män från Västmanlands och Örebro län.

Resultatet visade att de män som regelbundet tog C-vitamin som tillskott löpte dubbelt så stor risk att utveckla njursten jämfört med de män som inte tog C-vitamin. Ju oftare männen tog C-vitamin, desto högre var risken för njursten.

Däremot regelbunden användning av multivitamintillskott visade inget samband med ökad risk för njursten, förmodligen för att dosen är lägre i multivitaminer än i kosttillskott med enbart C-vitamin.

Utifrån den här studien går det dock inte att säga att detta även gäller för kvinnor.

Agneta Åkesson, docent vid Institutet för miljömedicin på Karolinska institutet, som lett studien, menar att eftersom det inte finns några väldokumenterade fördelar med att äta höga doser av C-vitamin i form av kosttillskott kan det vara klokast att avstå, speciellt om man har drabbats av njursten tidigare.

Scroll to Top