Bör vi riva vårt gamla testamente?

Ett av dina svar i din frågespalt fick mig att leta fram mitt gamla testamente och mycket riktigt – i detta stod det att den...

Ett av dina svar i din frågespalt fick mig att leta fram mitt gamla testamente och mycket riktigt – i detta stod det att den efterlevande av mig och min hustru ska ärva allt med undantag av våra barns laglott. I slutet står det även att det dessa ärver ska vara deras enskilda egendom, men att de har rätt att annorledes förordna genom äktenskapsförord.

 

Vi har enbart gemensamma barn och våra frågor är dels om vi bör riva testamentet och dels vad det sistnämnda om att barnen får “annorledes förordna” betyder?

Jurist Peter Samuelsson svarar:

Vad bra att frågespalten fick dig att se över ert testamente! I ditt fall, där du och din hustru enbart har gemensamma barn, innebär uttrycket “med undantag av våra barns laglott” att den efterlevande av dig och din hustru faktiskt har ett sämre skydd med ert testamente än vad ni skulle haft om ni saknade ett sådant.

 

Enligt gällande lag ärver den efterlevande allt före de gemensamma barnen som har en uppskjuten arvsrätt och därför istället ärver er båda den dag den efterlevande av er dör. Men i ert testamente säger ni att den efterlevande av er ska ärva allt utom barnens laglott, det vill säga att de omgående ska ärva sin laglott, vilket är halva sitt föräldraarv, och då blir det också så.

 

Ert testamente, som tar över den gällande lagstiftningen, innebär nämligen att den efterlevande ärver enbart hälften av kvarlåtenskapen. Om detta nu inte också är er önskan, bör ni naturligtvis låta makulera ert testamente genom att riva detta.

 

När det sedan gäller testamentesvillkoret om att arvet ska vara barnens enskilda egendom, men att de har rätt att annorledes förordna, ger detta barnen möjlighet att i sina äktenskap omvandla arvet från att vara enskild egendom till att vara giftorättsgods, det vill säga egendom som den andra maken har giftorätt i.

Scroll to Top