Orsakades mina besvär av operationen?

I HJ nummer 19/2013 var det en 79-årig “Uddevallatjej” som beskrev sina besvär i fötterna efter en operation. Jag är säker på att hon har...

I HJ nummer 19/2013 var det en 79-årig “Uddevallatjej” som beskrev sina besvär i fötterna efter en operation. Jag är säker på att hon har polyneuropati. Efter en operation 2007 drabbades jag av samma besvär. Påtalade därefter att det kändes konstigt i trampdynan, som om strumporna låg i en enda röra. Läkarna påstod att mina besvär inte hade med operationen att göra. Jag har inte blivit bättre med åren, tvärtom. Varför “mörkar” läkare och sjukvårdspersonal detta?

Doktor Lennart Skoog svarar:

Polyneuropati, som är en kronisk sjukdom i de långa nervbanorna, framförallt i armar och ben, är absolut en diagnos som måste övervägas när man har domningar eller störd känsel i fötterna. Det håller jag med om. Denna typ av smärta kan vara svår att skilja från diskbråckssmärta som Uddevallatjejen beskrev, och som i det fallet berodde på att ett diskbråck tryckskadat en eller flera nerver.

 

Den vanligaste orsaken till polyneuropati är långvarig diabetes. Men det kan även bero på brist av viktiga ämnen i kroppen, till exempel vitamin B12. Om man åtgärdar bristen i tid kan faktiskt sjukdomen gå tillbaka. Att en operation skulle ge polyneuropati låter inte sannolikt och därför tror jag inte att läkare undanhåller detta. Om man trots allt tror att man har fått en skada i sjukvården, till exempel vid en operation, kan man anmäla detta till Patientskadenämnden i Stockholm för utredning och eventuellt skadestånd.

 

Det enklaste sättet att undersöka om man har polyneuropati är att få remiss till ett laboratorium för neurofysiologi för att göra en elektrisk mätning av nervtrådarna till armar och ben. Man skickar då små strömstötar genom nerverna och ser om elektriciteten leds på ett normalt eller sjukligt sätt. Man kan vid denna typ av undersökning också skilja ut om till exempel ett diskbråck kan vara orsaken.

 

Kontakta gärna din läkare för att diskutera dina besvär för att få hjälp med diagnos och utesluta eventuella brister på viktiga ämnen i kroppen.

Scroll to Top