Hur skyddas bäst den efterlevande?

Vi har varit sambor i sju år och allt har fungerat bra oss emellan – livet utan barn har varit bekymmerslöst. Men nu, när vi...

Vi har varit sambor i sju år och allt har fungerat bra oss emellan – livet utan barn har varit bekymmerslöst. Men nu, när vi har fått en liten dotter, börjar man tänka annorlunda och oroa sig för sådant som tidigare kändes fjärran men ändå kan hända.

 

Vi har förstått att om någon av oss skulle dö, till exempel i någon sjukdom eller i en olycka, så kan detta ställa till det för den efterlevande eftersom vår dotters överförmyndare då skulle komma in och ta tillvara hennes intressen i sitt föräldraarv gentemot den efterlevande.

 

Hur bör vi gå till väga, ska vi gifta oss eller räcker det med att vi skriver ett testamente?

Jurist Peter Samuelsson svarar:

Ett testamente skulle naturligtvis innebära ett visst skydd för den efterlevande av er två och leda till att er dotter enbart skulle ärva hälften av kvarlåtenskapen, det vill säga sin laglott. Men ett giftermål är ur trygghetssynpunkt helt klart att föredra eftersom den efterlevande av er då utan testamente enligt lag skulle ärva allt och därmed skulle överförmyndaren inte heller komma in i bilden.

Scroll to Top