Vem äger huset om vi separerar?

Sedan 1990 bor jag i ett hus. I samband med min skilsmässa 2006 tog jag över hela huset såsom ensam ägare. 2007 träffade jag en...

Sedan 1990 bor jag i ett hus. I samband med min skilsmässa 2006 tog jag över hela huset såsom ensam ägare. 2007 träffade jag en ny kvinna som så småningom flyttade in till mig.

 

Nu till min fråga, som vi har ventilerat på jobbet efter ett av dina tidigare svar. Kan hon kräva del i huset om vi separerar? Hon har inte betalt något av husets kostnader, vilket jag har varit väldigt noga med. Min skilsmässa var svår och jag vill inte upprepa detta en gång till ekonomiskt och undrar därför om jag behöver skriva något avtal?

Jurist Peter Samuelsson svarar:

Detta att leva i ett samboförhållande kan vid en separation mycket riktigt leda till att den som rent faktiskt ensam har köpt boendet kan tvingas att lösa ut den andre parten från huset om denne inom ett år från det att samboförhållandet upphörde begär bodelning enligt sambolagen.

 

Men då hade det också krävts att du köpte huset med tanke på en sammanflytt med din nuvarande sambo, vilket inte tycks vara fallet. Hade det dock funnits minsta tveksamhet om du hade köpt huset med tanke på att flytta samman eller inte, skulle jag rekommendera att ni skrev bort sambolagens bodelningsregler i ett avtal.

Scroll to Top