Vad orsakar öronsuset?

Jag är en 80-årig kvinna som fått besvär med mina öron sedan ett halvår tillbaka. Det “sprätter” och susar, jag får aningen yrsel. Inget större...

Jag är en 80-årig kvinna som fått besvär med mina öron sedan ett halvår tillbaka. Det “sprätter” och susar, jag får aningen yrsel. Inget större fel på hörseln. Har inte varit förkyld närmaste tiden. Jag äter inga mediciner annat än en tablett mot värk i mina leder. Rök- och så gott som spritfri är jag. Motionerar och håller igång. Vad kan göras åt detta eller är det bara åldersproblem. Har inte tagit kontakt med någon läkare ännu.

Doktor Lennart Skoog svarar:

Dina besvär skulle kunna förklaras av en vaxpropp som eventuellt kan sitta väldigt nära trumhinnan. Det finns därför skäl för dig att inte lida av detta onödigtvis utan söka läkare som kan hjälpa dig att se in i hörselgången och trumhinnan och ta bort eventuell vax med en sug.

 

Ibland kan besvär som du beskriver bero på en mellanöronkatarr. Då har trumhinnan sugits in mot mellanörat och kan inte vibrera på ett normalt sätt då ljudvågorna träffar den. Det kan till exempel komma efter en förkylning eller om man är svullen av annan orsak i örontrumpeten eller svalget.

 

Eftersom du inte upplever någon försämring av din hörsel så låter det inte som om detta skulle vara en ålderskrämpa.

 

Tveka nu inte utan sök på din närmaste vårdcentral!

Scroll to Top