Är vårt avtal vattentätt?

Jag undrar om nedanstående avtal är vattentätt och om våra namnteckningar måste bevittnas?   “Undertecknade sambor bestämmer härmed genom detta samboavtal att reglerna om bodelning...

Jag undrar om nedanstående avtal är vattentätt och om våra namnteckningar måste bevittnas?

 

“Undertecknade sambor bestämmer härmed genom detta samboavtal att reglerna om bodelning i sambolagen inte skall tillämpas i vårt samboförhållande. Genom att underteckna detta avtal förklarar parterna sig även förstå innehållet i detta avtal. Alla eventuella framtida tvister med anledning av detta avtal ska lösas med tillämpning av svensk lag och i svensk domstol. Avtalet har upprättats i två exemplar, av vilka parterna tagit var sitt.”

Jurist Peter Samuelsson svarar:

Här finns det ingen tveksamhet om att ni har avtalat bort sambolagens bodelningsregler! Men med tanke på en eventuell tvist om till exempel äktheten i era respektive namnunderskrifter, så skulle jag rekommendera att ni låter bevittna dessa. Någon samtidig närvaro av de två testamentsvittnena krävs dock inte.

 

Om ni nu tänker använda er av detta samboavtal, är det viktigt att ni observerar att detta inte endast kommer gälla vid en eventuell separation utan även har giltighet den dag endera av er avlider. Har ni inte tänkt på detta, bör ni även fundera på om ni inte också ska låta upprätta ett testamente till skydd för varandra.

Scroll to Top