Får jag inte ge vilka gåvor jag vill?

Jag har ett guldsmycke med ett skrotvärde på 16 000 kronor, som jag vill att min dotter ärver. Min sonhustru föreslog att jag skulle anlita...

Jag har ett guldsmycke med ett skrotvärde på 16 000 kronor, som jag vill att min dotter ärver. Min sonhustru föreslog att jag skulle anlita en jurist och skriva så att min son får ut sin del efter min död och då huset är sålt.

 

Vad betalar jag sonen? Allt har jag ärvt efter min man som under sin levnad gav vår son sin guldklocka med guldlänk. Får jag inte göra som jag vill?

Jurist Peter Samuelsson svarar:

Visst får du göra som du själv vill och det finns heller inget krav på att du under din levnad samtidigt skulle kompensera din son om din dotter redan nu fick ditt guldsmycke. Skulle du göra detta innebär huvudregeln den dag du avlider att dina barn, när de skiftar boet efter dig och din make, ska ta hänsyn till de gåvor som de har fått från dig och din make.

 

Gåvor till bröstarvingar betraktas nämligen såsom förskott på arv och ska därmed också tas hänsyn till när dina barn fördelar sitt mors- och farsarv och då till det värde som gåvan hade vid själva gåvotillfället.

 

Men har du bara en önskan om att din dotter ska få ditt guldsmycke på sin lott när hon och din son fördelar arvet efter dig krävs det att du uttrycker denna önskan i ett testamente. Detta skulle innebära att din son kompenseras för smyckets värde med antingen kontanter eller annat lösöre för smyckets värde vid arvskiftet.

Scroll to Top