Vilka är riskerna om livmodern tas bort?

Jag är en kvinna på 45 år med två barn. Jag vill inte skaffa fler barn. Jag har lidit i två år av kraftig mens...

Jag är en kvinna på 45 år med två barn. Jag vill inte skaffa fler barn. Jag har lidit i två år av kraftig mens och långa mensperioder. Jag har provat p-piller, hormoner och spiral utan hjälp. Jag undrar vilka risker det finns om livmodern tas bort när man har endometrios och dessutom ett myom på fem centimeter. Tappar man sexlusten? Åldras kroppen fortare när man ta bort livmodern?

Gynekolog Kristina Billberg svarar:

Att ta bort livmodern räknas som ett förhållandevis litet kirurgiskt ingrepp utan större risk för komplikationer. En muskelknuta på fem centimeter ökar inte riskerna.

 

Däremot innebär din endometrios att du kan ha sammanväxningar mellan livmodern, bäckenväggarna och tarmarna och skulle så vara fallet finns det en liten risk för att operationen blir mer komplicerad. Om man behöver dela sammanväxningar tar operationen lite längre tid och det finns en ökad risk för skador på omgivande organ, blödningar och infektioner.

 

Att ta bort livmodern påverkar varken sexlust eller åldrande. Livmodern består av muskel och slemhinna. Den utsöndrar inga hormoner som skulle kunna påverka din kropp. De kvinnliga hormonerna kommer från dina äggstockar och dessa lämnas alltid kvar när man opererar bort livmodern vid din ålder.

 

Jag tycker du ska beställa tid hos en gynekolog för att få mer information om eventuella risker så du kan väga dessa mot dina besvär med rikliga långdragna blödningar innan du bestämmer dig för om du vill få din livmoder bortopererad.

Scroll to Top