Måste jag betala makens skulder?

Jag är gift sedan fyra år tillbaka, men har funderat på att skilja mig eftersom vi inte har det bra tillsammans. Det jag undrar över,...

Jag är gift sedan fyra år tillbaka, men har funderat på att skilja mig eftersom vi inte har det bra tillsammans. Det jag undrar över, är om jag måste ta del av min mans skulder som han har hos kronofogden och vilka jag inte kände till när vi gifte oss?

Jurist Peter Samuelsson svarar:

Nej, det är inte så att du blir betalningsskyldig för din makes skulder hos kronofogdemyndigheten. Däremot påverkas du vid den bodelning som ni ska göra när skilsmässan är klar av att han har skulder. Detta eftersom ni var och en då får undanta så mycket av era respektive tillgångar som behövs för att täcka var och ens skulder.

 

Kvarstår det därefter ett överskott hos er ska detta sammanläggas för att enligt huvudregeln delas med hälften vardera. Skulle din make dock inte ha något överskott att bidra med efter sin skuldtäckning, är det inte så att du på något sätt blir betalningsskyldig för denna brist.

 

Om ni inte har sammanlevt i mer än fyra år (och då räknas även eventuell sambotid före äktenskapet in) kan det tillsammans med andra omständigheter eventuellt bedömas så, att man gör en annan fördelning än hälften/hälften av överskottet om detta uppenbart skulle leda till ett oskäligt resultat.

 

Ett gott råd i din situation är att du redan nu konsulterar en familjerättsjurist för att bättre kunna tillvarata dina intressen framöver.

Scroll to Top