Vad rekommenderas vid prostatabesvär?

På de två senaste läkarbesöken har läkaren konstaterat att min man har en förstorad prostata. Han har inga direkta besvär av det, förutom att han...

På de två senaste läkarbesöken har läkaren konstaterat att min man har en förstorad prostata. Han har inga direkta besvär av det, förutom att han behöver gå på toaletten lite oftare än tidigare. Han är i övrigt frisk och är inte pigg på att äta mediciner. Så kan du tipsa om något “naturligt” alternativ till honom?

Apotekare Fredrik Hed svarar:

Det finns ett flertal olika preparat att välja emellan, som alla är godkända för behandling av symptom vid godartad prostataförstoring, till exempel täta och nattliga urinträngningar. Samtliga är växtbaserade läkemedel och finns på de flesta apotek. De är också godkända av Läkemedelsverket, vilket borgar för en viss kontroll och kvalitet.

 

Cernitol och Sanaxeen innehåller extrakt av pollen från råg, timotej och majs. Curbisal, Prosabal och Sabamin innehåller extrakt av sågpalmetto. Enligt Läkemedelsverket är den vetenskapliga dokumentationen för sågpalmetto något osäker, men troligen har de positiv effekt. Prostakan innehåller också extrakt av sågpalmetto, med tillägg av brännässla och etternässla.

 

Information till maken: Läs bipacksedeln innan du börjar ta något av dessa preparat och tala om för din läkare att du gör det. Om besvären inte blivit bättre efter sex månader så bör du kontakta din läkare.

Scroll to Top