Varför försvinner inte knölen i munnen?

Jag har en knöl i gommen. Den är som en liten ärta som svullnar upp och försvinner hela tiden. Det har pågått i snart ett...

Jag har en knöl i gommen. Den är som en liten ärta som svullnar upp och försvinner hela tiden. Det har pågått i snart ett år. Har varit mycket orolig för denna, har gått till tandläkare samt käkkirurg. Jag har även röntgats flera gånger, till och med gjort en MRT-röntgen där man ska se allt. Med den såg de fortfarande ingenting, utan fick göra en biopsi och skar bort en bit av gommen runt knölområdet för att reda ut det.

 

Fick svaret att det var en ofarlig slemförändring, inget mer. Efter nu en månad har såret läkt helt efter biopsin och nu är “knölen” större än någonsin. Den ömmar om man trycker med tungan. Det tar ett par dagar sedan lägger den sig något igen för att därefter åter svälla upp. Jag blir tokig på detta!

 

Vad innebär slemförändring egentligen och varför har det utvecklats till en vit fläck på gomtaket som inte går bort? Jag tror givetvis det är cancer eftersom det inte försvinner någon gång. Jag trodde att den vita “knölen” skulle försvinna med biopsin, men icke!

 

Kan jag lita på läkarna eller vad tror du att detta kan vara? Jag är 24 år, har snusat i fem år och dricker då och då.

Doktor Lennart Skoog svarar:

Jag förmodar att du med slemförändring menar slemhinneförändring. Man ska alltid undersöka förändringar i munnen, som du nu har gjort, och den utredning som har blivit utförd är helt tillräcklig för att utesluta farliga cellförändringar eller cancer. Du behöver därför inte oroa dig av det skälet.

 

Cellförändringar är ett mycket brett begrepp som inte specifikt talar om vad orsaken är till att de uppstått. Med cellförändring menas att cellens utseende ändras så att storlek eller form ser annorlunda ut jämfört med normala “friska” celler som ligger nära. Diagnosen ställs med hjälp av mikroskopisk undersökning av vävnaden, men ofta tar man också hjälp av olika metoder att fastställa eventuella fel på cellernas arvsmassa.

 

Det finns alltså cellförändringar som beror på skador i cellernas arvsmassa och i sådana fall ökar risken för att det i förlängningen kan utvecklas till en cancertumör. Det finns också cellförändringar som inte ökar risken för cancer och de uppstår till exempel i samband med en inflammation av bakterier, virus eller svamp.

 

I munnen kan cellförändringar uppstå på grund av långvarig irritation, till exempel tobaksrök, nikotin från snus, skavande tandproteser eller tandlagningar.

 

Det har i många år debatterats om tobak i snus verkligen kan orsaka cellförändringar av allvarlig typ (se nedan) och det finns faktiskt en viss risk, men då framförallt hos dem som snusar stora delar av dygnet och inte enbart små stunder. Det som är viktigt att veta är att om man slutar snusa brukar dessa cellförändringar försvinna, även om det skulle vara av allvarligare typ och om det inte har hunnit utvecklats till cancer. De som varierar var snuset läggs i munslemhinnan får också mindre risk att utveckla cellförändringar.

 

Det går inte att vara helt säker genom att bara titta i munnen om det är så kallade godartade cellförändringar, det vill säga sådana beskedliga förändringar i cellens utseende som inte ökar risken för cancerutveckling, eller om det faktiskt rör sig om cellförändringar av mera allvarlig typ som riskerar att bli cancer. Därför tar man oftast en liten bit av förändringen och undersöker den i mikroskop. Om förändringen i slemhinnan bara är några millimeter stor brukar man ta bort allt för mikroskopundersökning. Ibland gör man även en magnetkameraundersökning så kallad MRT, som i ditt fall, eller en vanlig skelettröntgen för att se om förändringen påverkar någon djupare liggande vävnad vid skelettet.

 

Eftersom det nu ter sig som en knuta som dessutom gör ont då den utsätts för tryck, undrar jag om inte detta istället kan vara en liten spottkörtel som svullnat. Det sitter nämligen rikligt av sådana i gommen. Skador av snus brukar däremot uppkomma där man förvarar snuset, det vill säga innanför läpparna.

 

Jag rekommenderar att du tar kontakt med din oralkirurg igen så att man där får titta på förändringen i gommen för att se vad det kan vara och om det finns skäl för att ta bort den besvärande knölen fullständigt.

Scroll to Top