Vilket naturmedel håller blodtrycket i schack?

Jag har ibland fått konstaterat ett något förhöjt blodtryck. Min läkare har pratat om att jag kanske skulle få medicin mot detta men senast jag...

Jag har ibland fått konstaterat ett något förhöjt blodtryck. Min läkare har pratat om att jag kanske skulle få medicin mot detta men senast jag var på vårdcentralen var trycket normalt, så han tyckte vi skulle avvakta. Finns det något naturmedel som har blodtryckssänkande effekt utan biverkningar? Det skulle ju inte skada om jag på det sättet kunde sänka trycket något, kan jag tänka.

Apotekare Fredrik Hed svarar:

Enligt medicinsk praxis har du ett högt blodtryck om du har över 140/90, mätt vid minst tre olika tillfällen. Att tillfälligt ha något högre blodtryck (vid till exempel stress) är däremot inte farligt.

 

Det är dåligt med naturmedel som påstås påverka blodtrycket. Det enda som kommer i närheten är produkter som innehåller hagtorn. Det finns studier i världens största forskningsdatabas Pubmed som visar både effekt och ingen effekt av hagtorn på högt blodtryck. Däremot verkar bevisen något bättre vad gäller en allmänt hjärtstärkande effekt. Det svenska Läkemedelsverket vill dock inte godkänna hagtorn som natur- eller växtbaserat läkemedel, eftersom det inte alls är lika väldokumenterat att minska risken för allvarliga komplikationer som stroke och hjärtinfarkt som andra skolmedicinska preparat.

Scroll to Top