Är Maxosol nyttig för huden?

Trots den långa mörka vintern försöker jag hålla min hud brun. Men jag undrar om det verkligen är bra att äta Maxosol för att bli...

Trots den långa mörka vintern försöker jag hålla min hud brun. Men jag undrar om det verkligen är bra att äta Maxosol för att bli brun?

Apotekare Fredrik Hed svarar:

Maxosol finns i många hälsokostbutiker och innehåller betakaroten och vitaminerna B3, B6, C och E samt biotin, lykopen, zink och selen. Denna kombination påstås ge en allmänt positiv näringseffekt åt bland annat vår hud.

 

Betakaroten är ett naturligt färgämne som finns i frukt och grönsaker. I kroppen omvandlas det till A-vitamin och lagras i hudceller där det bland annat stimulerar en ökad bildning av hudpigment som ger oss en brun hudfärg.

 

Det påstås kunna skydda huden från UV-strålning och solsveda, främja en hälsosam solbränna, bibehålla hudens elasticitet samt begränsa hudens solrelaterade åldrande.

 

Betakaroten används inom sjukhusmedicinen för behandling av vissa genetiska sjukdomar, så kallade porfyrier, som leder till sämre produktion av den syretransporterande molekylen hemoglobin.

 

Produkten har funnits på marknaden i runt 20 år, innehåller vad jag kan läsa mig till inga farliga ämnen och bör nog anses säker att använda. Om den sen ger någon effekt kan jag inte garantera. Det är nog individuellt från person till person.

Scroll to Top