Är Litomove bra för ömma leder?

Jag har problem med mina leder, nu under vintern blir det extra jobbigt och de är stela och ömma. Jag får svårt att gå i...

Jag har problem med mina leder, nu under vintern blir det extra jobbigt och de är stela och ömma. Jag får svårt att gå i trappor och det är lite trixigt att komma ur sängen på morgonen. En bekant tipsade om Litomove som verkar bra. Vad tror du om det?

Apotekare Fredrik Hed svarar:

När det gäller produkter som innehåller nyponpulver, som Litomove, är jag faktiskt beredd att hålla med om att de har en viss effekt just på stela leder. När jag söker i världens största databas med medicinska studier, Pubmed, får jag upp flera studier som visar på en viss positiv effekt på framför allt artros.

 

Studierna har visat mindre smärta och ökad rörlighet. Många personer upplevde också att de behövde ta mindre smärtstillande och antiinflammatoriska läkemedel.

 

Forskare har hittat en så kallad galaktolipid, som heter Gopo, som har en antiinflammatorisk effekt. Gopo verkar direkt på de vita blodkropparna och får dem att röra sig långsammare. Därmed skulle färre vita blodkroppar leta sig fram till det inflammerade området, vilket leder till att den inflammatoriska processen minskar liksom vävnadsskadan och svullnaden. Man har också visat att Litomove har en cellskyddande och membranstärkande effekt som gör att broskceller möjligtvis bryts ner långsammare.

Scroll to Top