Varför är jag så känslig och sårbar?

Jag är en tjej som mår fruktansvärt dåligt. Gråter för det minsta lilla när det händer något. På min förra arbetsplats blev jag mobbad, förnedrad...

Jag är en tjej som mår fruktansvärt dåligt. Gråter för det minsta lilla när det händer något. På min förra arbetsplats blev jag mobbad, förnedrad och trakasserad av en kollega samt av chefen som inte trodde på mig utan till och med försvarade mobbaren. Det hela resulterade i att jag var tvungen att sjukskriva mig i sex månader.

 

Jag började leta efter ett nytt jobb. Efter ett års letande började jag ringa arbetsgivare som tackat nej. Varför fick jag inte jobbet? Jag blev chockad när jag fick svaret att min senaste arbetsgivare, som skriftligt hade gett mig mycket bra vitsord i betyget, vid telefonkontakt lämnat helt motsatta och mycket dåliga vitsord. Jag mådde fruktansvärt dåligt av detta men fortsatte söka arbete.

 

Sedan fyra månader har jag ett nytt jobb. Men nu har samma sak hänt igen. En person hackar på mig hela tiden och säger dumma saker. Jag har berättat det för min chef men känner att jag inte kan hantera situationen längre. Jag gråter varje dag och är fruktansvärt sårbar.

 

Är det min självkänsla som är förstörd eller håller jag på att bli tokig? Jag har även andra symptom som ont i magen. Tidigare har jag alltid varit full frisk och inte tagit några mediciner. Vad ska jag göra? Jag orkar inte gå genom detta en gång till men jag vill inte sjukskriva mig igen.

Psykolog Liv Svirsky svarar:

Att ha en arbetssituation där man upplever sig missförstådd och känner sig utsatt och mobbad är väldigt plågsamt. Mobbning är aldrig försvarbart. Naturligtvis behöver alla människor inte tycka om och komma bra överens med alla. Men från det till att mobba en annan människa är steget långt och inte acceptabelt. Att du som upplever dig ha blivit mobbad mår dåligt låter väldigt normalt även om det naturligtvis är mycket smärtsamt.

 

Efter att ha blivit mobbad kan det ta ett tag att bygga upp sitt självförtroende igen. Risken är stor att den tidigare mobbningen påverkar ens beteenden även i nya arbetssituationer. Den påverkan kan se ut på olika sätt. Man kan ha blivit rädd för det man utsatts för, vilket gör att man beter sig mer försiktigt, kanske till och med undandraget i en ny arbetssituation.

 

För att undvika att försättas i samma situation igen undviker man kanske att ta plats, ta initiativ, delta och vara aktiv i den nya gruppen. Det kan i sig skapa problem då det kan göra att man riskerar att fastna i en situation av utanförskap som blir både destruktiv och ledsam. Om du känner igen dig i det här måste du kanske utmana din rädsla och våga ta plats för att komma in i en ny arbetsgrupp.

 

Man kan också bli väldigt känslig om man blivit mobbad och då uppleva minsta tecken till missnöje som mycket jobbigt. För omgivningen är det kanske inte alltid helt lätt att förstå då de bara ser det som faktiskt hänt men inte det du har i ditt bagage. Kanske tycker de att du överdriver. När omgivningen inte förstår är det lätt att känna sig ensam. I sådana situationer är det bra att försöka finna en balans mellan att vara tydlig med sin reaktion och att rannsaka sig själv och fundera över om det ligger något i det andra säger.

 

Hur har det sett ut för dig tidigare i ditt yrkesliv? Har du haft bättre arbetssituationer där du trivts med kollegor och känt dig uppskattad? Kan du kontakta gamla kollegor och prata med dem om hur du har det nu men också hur ni hade det då ni jobbade ihop? Att påminnas om sådana erfarenheter kan vara väldigt viktigt när man har det jobbigt och det kan ge dig perspektiv på det som händer och få dig att känna dig starkare.

 

Eftersom du skriver att du mår väldigt dåligt, gråter hela tiden och känner dig sårbar tycker jag att du snarast ska kontakta en psykolog. Tillsammans kan ni reda ut vad som hänt, hur du ska förhålla dig till det och vad du kan göra för att gå vidare så att du hittar tillbaka till din styrka. Vänd dig till din husläkare som kan hjälpa dig till en sådan kontakt och som också kan utreda din magsmärta.

Scroll to Top