Hur stor är risken att jag har fått hiv?

Jag är en kille på 22 som hade sex i Thailand med en prostituerad, dock med kondom. Två veckor senare fick jag feber, halsont, muskelvärk,...

Jag är en kille på 22 som hade sex i Thailand med en prostituerad, dock med kondom. Två veckor senare fick jag feber, halsont, muskelvärk, huvudvärk samt klåda på kroppen. Hade feber i fyra dagar och svettades på natten.

 

Jag är väldigt orolig, eftersom jag har hade sex med min flickvän direkt när jag kom hem. Hivtestade mig efter åtta veckor och testet var negativt. Läkaren säger att jag inte kan ha hiv. Men jag har svårt att släppa detta.

 

Har hört att en del utvecklar antikroppar efter tolv veckor och att det också finns en del som inte alls utvecklar antikroppar. Vad råder du mig att göra? Hur stor är risken att få hiv?

Doktor Lennart Skoog svarar:

Jag förstår din oro, men det mest troliga är att symptomen du hade berodde på en helt vanlig virusinfektion och inte hiv. Testet som du tog kan du betrakta som helt säkert. Idag använder man ett test som ger utslag för både antikroppar och antigener som i praktiken kan påvisa en hivinfektion hos de allra flesta redan efter 3-4 veckor. Åtta veckor anses som ett säkert test.

 

Att köpa sex är dock, som du redan vet, att betrakta som ett riskbeteende för både hiv och andra könssjukdomar, men det var bra att du i alla fall använde kondom. Det är ett mycket bra skydd mot hiv och andra könssjukdomar och jag bedömer därför din risk att ha drabbats av könssjukdom som mycket liten.

 

Trots detta, har du testat dig för andra könssjukdomar som smittar betydligt lättare än hiv, till exempel syfilis, gonorré eller klamydia? Annars rekommenderar jag att du gör det också, inte minst eftersom du då slipper oroa dig för att eventuellt smitta din flickvän, även om risken måste betraktas som liten med hänsyn till att kondom användes hela tiden.

 

Du undrar även hur stor risken är att smittas med hiv. Smittrisken är beroende av flera olika saker. Vid ett vaginalt samlag utan kondom där partnern har hiv, men inte har några andra könssjukdomar, anses den vara en halv promille, det vill säga 5 per 10 000 samlagstillfällen. Risken ökar dock väsentligt om man har andra könssjukdomar. De ger ofta inflammationer i slemhinnorna, vilket ökar risken att hiv sprids. Vid oskyddat oralsex är risken i stort sett noll om man är mottagande part. Om man ger oralsex har risken uppskattats till högst 1 på 10 000. Om partnern har en annan könssjukdom ökar risken betydligt även vid oralsex, eftersom hiv överförs med inflammationsceller i slemhinnorna. En nysmittad person har mycket höga virusnivåer i kroppen och smittar betydligt lättare än en person som har haft hiv längre tid. En hiv-smittad med fungerande behandling anses ha så låg smittsamhet att den nästan är obefintlig.

 

Med det test du gjort kan vara lugn avseende hiv. Jag tycker dock att du ska testa dig för övriga könssjukdomar som smittar betydligt lättare och det gör du enklast på närmaste ungdomsmottagning.

Scroll to Top