Är rosenrot blodtryckshöjande?

Jag är en tjej på̊ strax under 60 år. Jag har till och från ätit rosenrot i många år, men fick höra av min dotter...

Jag är en tjej på̊ strax under 60 år. Jag har till och från ätit rosenrot i många år, men fick höra av min dotter att de som har högt blodtryck inte ska äta rosenrot, eftersom det höjer trycket. Är det så? Nu är det ju bara bra för min del, eftersom jag har lågt, men varför upplyser inte hälsokostaffären om sådana saker? Eller är höjningen så liten, att det inte spelar någon roll? Undrar om det är samma sak med Largiplex?

Apotekare Fredrik Hed svarar:

Det finns inget vetenskapligt stöd för att rosenrot skulle höja blodtrycket. Däremot finns det en släkting som heter rysk rot, som kan höja blodtrycket.

 

Varför personalen i hälsokostaffärer inte upplyser om detta är naturligtvis svårt att svara på. En förklaring kan vara att utbildningsnivån bland personalen varierar. En del har mer kunskap, andra mindre. Därför rekommenderar jag att man alltid köper naturläkemedel och liknande produkter på ett apotek.

 

Med Largiplex är det istället tvärtom. Det innehåller ämnet L-arginin, som är ett livsnödvändigt protein, som är viktig för kroppen för att producera kväveoxid. Kväveoxid är blodkärlsvidgande och en ökad tillförsel av L-arginin ökar mängden kväveoxid i kroppen. Kroppens blodkärl utvidgas av det kväveoxid som bildas, vilket kan leda till

en blodtryckssänkning. Vilket i ditt fall inte är så bra om du redan har ett lågt blodtryck.

 

Generellt sett bör man vara försiktig med att kombinera mediciner med naturläkemedel, eftersom sådana kombinationer sällan är vetenskapligt studerade. Berätta alltid för din läkare om du tar naturläkemedel.

Scroll to Top