Kan jag undvika socker i frukt?

Är ordet söt i frukt detsamma som socker? Jag vill ha till exempel järnet i dadlar och fikon, men inte sötman, om det är lika...

Är ordet söt i frukt detsamma som socker? Jag vill ha till exempel järnet i dadlar och fikon, men inte sötman, om det är lika med socker?

Apotekare Fredrik Hed svarar:

Det vanligaste sockret i frukt är fruktos – fruktsocker. Smakar det sött så finns det socker i frukten, det går inte att undvika. Men nivåerna är inte så höga. Det finns dessutom en massa andra nyttiga ämnen som vitaminer, mineraler och fibrer. Därför rekommenderar Livsmedelsverket att vi bör äta frukt varje dag. Bananer och persikor innehåller mycket järn.

 

Om det är just järn du är ute efter, och absolut vill undvika socker, får du hitta frukter med lite socker, eller äta grönsaker istället. Både broccoli och spenat innehåller mycket järn.

Scroll to Top