Är blåbärsextrakt bra för ögonen?

Jag börjar få problem med synen så här på ålderns höst. En bekant med liknande problem blev rekommenderad och började äta blåbärsextrakt och något som...

Jag börjar få problem med synen så här på ålderns höst. En bekant med liknande problem blev rekommenderad och började äta blåbärsextrakt och något som heter lutein. Vad är det och är det bra?

Apotekare Fredrik Hed svarar:

Det finns en mängd olika blåbärsprodukter ute i handeln som marknadsförs hårt, däremot är den vetenskapliga dokumentationen på deras effekt på våra ögon inte lika stark.

 

För några år sedan analyserades 30 olika undersökningar som hade studerat huruvida blåbärspreparat förbättrade skymningsseendet eller inte. Bara fem studier uppfyllde vetenskapliga krav och kvalitet. Av de fem studierna visade fyra ingen verkan på skymningsseendet. Den femte undersökningen visade en positiv verkan. Så dokumentationen är svag.

 

Vissa företag påstår dessutom att de använder extra nyttiga blåbär med extra mycket antocyaniner, vilket är ämnet som påstås ge den positiva effekten. Nu är det stora variationer mellan olika blåbärssorters innehåll och beroende på var de växer. Något underlag för att de nyttigaste blåbären skulle växa just i Sverige, eller på något annat ställe, har jag inte lyckats hitta.

 

Vad gäller ämnet lutein, som tillhör gruppen karotenoider, finns det viss dokumentation som styrker att det kan ha effekt. Lutein ansamlas i den gula fläcken, där vår synskärpa är som bäst. Flera vetenskapliga undersökningar visar att lutein, genom sin kemiska struktur, förbättrar synförmågan och minskar risken för åldersnedbrytning av den gula fläcken. Det också visats att god tillgång på just dessa karotenoider ökar vår förmåga att uppfatta snabba växlingar (skilja ett snabbt varierande ljus från ett jämnt ljusflöde).

Scroll to Top