Vad betyder ”energi” i kostsammanhang?

Jag har Kosttabell av Ernst Abramsson/Britt-Marie Andersson, sjunde upplagan. Kan du förklara vad ordet energi betyder i detta sammanhang. Apotekare Fredrik Hed svarar: Den mänskliga...

Jag har Kosttabell av Ernst Abramsson/Britt-Marie Andersson, sjunde upplagan. Kan du förklara vad ordet energi betyder i detta sammanhang.

Apotekare Fredrik Hed svarar:

Den mänskliga kroppen behöver energi för att fungera. Energin tillför vi genom den mat och vätska som vi äter och dricker varje dag.

 

I kosttabeller, och på livsmedelsförpackningar, anges energiinnehållet som antingen kcal (kilokalorier) eller kJ (kilojoule), vilket är olika sätt att beräkna och ange energiinnehåll.

 

Kroppen får energi från tre huvudsakliga källor – protein, fett och kolhydrater. Det ungefärliga dagsbehovet från protein är cirka 10-15 procent, fett 30 procent respektive kolhydrater 55-60 procent av det totala energiintaget.

 

Protein är kroppens byggmaterial som finns i till exempel mjölk, ost, kött, fisk och ägg. Det fett som du äter bör du i möjligaste mån se till att det är vegetabiliska (växtbaserade) fetter. Och kolhydrater finns i stor utsträckning i spannmål, potatis, rotsaker, ris, grönsaker och frukt.

 

Enligt Livsmedelsverket ger 1 gram protein cirka 4 kcal energi, 1 gram kolhydrater ger cirka 4 kcal energi och 1 gram fett ger cirka 9 kcal energi. Även alkohol ger energi, 1 gram alkohol ger cirka 7 kcal energi.

 

Det dagliga energibehovet är cirka 2 400 kcal för män i åldern 61-75 år och cirka 2200 kcal för män över 75 år. För kvinnor är behovet cirka 1 900 kcal från 61 år och uppåt.

 

Livsmedelsverket har mycket bra information om näring och energi på sin hemsida, www.slv.se.

Scroll to Top