Varför höjs blodtrycket ibland?

Jag är en tjej på 23 år som på läkarmottagningen alltid är livrädd för blodtryckstagningen. Mitt hjärta rusar iväg, vilket man ser på både puls...

Jag är en tjej på 23 år som på läkarmottagningen alltid är livrädd för blodtryckstagningen. Mitt hjärta rusar iväg, vilket man ser på både puls och blodtryck. Där brukar trycket bli 140/90. Men min mamma har en blodtrycksmätare hemma och där ligger det nästan alltid runt 120/70.

Jag har kanske tre gånger under en period av tre månader haft 140/90 men oftast när jag precis har snusat. Är normalviktig. Är detta något jag bör oroa mig för? Har inga riskfaktorer.

Denna oro för blodtrycket började efter min graviditet då jag kom superstressad till sjuksköterskan efter min graviditet och då hade runt 130/87. Hade normalt blodtryck under hela graviditeten.

Doktor Lennart Skoog svarar:

Jag är helt säker på att det inte finns någon anledning för dig att oroa dig för att du skulle ha ett skadligt högt blodtryck. Vid stress brukar blodtrycket helt normalt tillfälligt gå upp, precis som du sett. Även 140/90 är ett normalt blodtryck fast på gränsen till för högt, men eftersom upprepade mätningar med din mammas blodtrycksmaskin hemma visar lägre värden är dessa med största sannolikhet rättvisande. Det är dessutom mycket ovanligt att någon i din ålder har högt blodtryck som måste behandlas.

 

För att slutligen ta bort din oro rekommenderar jag att du under ett dygn får låna en så kallad 24 timmars-blodtrycksapparat från din vårdcentral. Den mäter automatiskt blodtrycket med jämna mellanrum under ett dygn utan att du tänker på det och därmed minskar risken för att oron påverkar blodtrycket.

 

När apparaten sedan analyseras på vårdcentralen efter ett dygn får man en blodtrycksprofil över dygnet och då kan man se om du lättare har tendens till stressorsakad blodtrycksförhöjning även då du utsätter dig för andra stressiga situationer. I så fall kanske kognitiv beteendeterapi hos en psykolog skulle ge dig verktyg att klara stressande situationer utan att du mår dåligt. Sådan terapi innebär att man arbetar med att förändra tankar, känslor och handlingsmönster som påverkar dig negativt i vissa situationer. Din vårdcentral borde kunna tipsa om var du hittar sådan hjälp.

Scroll to Top