Vad är KBT?

Det talas ofta om KBT. Vad går det ut på? Är man alltid i terapi ensam eller kan det vara i par eller grupp? Psykolog...

Det talas ofta om KBT. Vad går det ut på? Är man alltid i terapi ensam eller kan det vara i par eller grupp?

Psykolog Liv Svirsky svarar:

KBT står för kognitiv beteendeterapi och är en psykoterapiform där man arbetar med klientens tankar, känslor, handlingar och kroppsliga reaktioner. I upprepade forskningsstudier har det visat sig att KBT är en mycket effektiv behandlingsmetod vid en rad olika psykiska problem hos både barn, ungdomar och vuxna. Behandlingen kan bedrivas som individualterapi, parterapi, familjeterapi eller gruppterapi. Det pågår hela tiden utveckling av metoderna så att de ska bli effektivare och fungera bättre.

Som regel inleds terapin med att en beteendeanalys görs. Det är en noggrann och utförlig kartläggning av det problem som klienten söker hjälp för. Man tittar både på varför problemet uppstår och hur det kommer sig att det vidmakthålls. Utifrån den analysen planerar man sedan hur behandlingen ska läggas upp. Behandlingen läggs alltså upp individuellt utifrån den person som ska få den och fokus ligger på det som är ett problem för klienten i nuet och vad man kan göra för att komma åt det.

Arbetssättet är aktivt och både klient och terapeut samarbetar för att försöka hantera de problem som klienten söker för. Terapeuten är expert på metoden och klienten är expert på sitt problem. Båda delar hela tiden på ansvaret för det som görs. Genom att klienten dessutom gör hemuppgifter mellan sessionerna tillvaratas tiden på bästa sätt och det i sin tur bidrar till att resultaten kommer snabbare och att behandlingstiden kan bli kortare.

Hur länge man går i terapi varierar. Vid vissa problem räcker det med ett par behandlingstillfällen medan andra går under flera års tid. Oftast ses man vid ett tillfälle varje vecka men detta kan variera och anpassas så att behandlingsarbetet blir så bra som möjligt.

På www.kbt.nu kan du läsa mer eller hitta en terapeut som jobbar med KBT.

Scroll to Top