Kan Ormsalva påverka Waran?

Min mor tar Waran och medicinerar också med Lyrica 100 mg efter en bältros. Kan hon ta Ormsalva Aktiv (före detta Bizz Salva) eller Tigerbalsam...

Min mor tar Waran och medicinerar också med Lyrica 100 mg efter en bältros. Kan hon ta Ormsalva Aktiv (före detta Bizz Salva) eller Tigerbalsam Soft då hon har sådan värk i fötterna och blir ej hjälpt av Lyrica? Vilken är bäst för Waranets skull så det inte påverkar pk-värdet.

Apotekare Fredrik Hed svarar:

Det finns få vetenskapliga studier som visar positiva effekter med naturläkemedel, kosttillskott och liknande. Därför finns det också väldigt lite information om hur sådana produkter verkar tillsammans med vanliga läkemedel.

Enligt tillverkarna av ormsalva och tigerbalsam är kombinationen med Waran inte studerad i detalj. Båda produkterna ökar blodcirkulationen endast lokalt och de bör inte påverka inställningen av Waran.

Det finns dock någon enstaka internationell rapport om att Ormsalva, som innehåller hästfibbla (arnica montana), skulle kunna öka effekten av Waran.

Det går att kombinera, men börja med dessa först när dina waranprover/pk-värden är stabila. Det är också bra om det inte går för lång tid mellan att man börjar med Ormsalva/Tigerbalsam och nästa waranprov. Inom en vecka bör nästa prov tas.

Berätta därför alltid för din läkare att du använder andra behandlingar.

Scroll to Top