Kan jag utesluta något kosttillskott?

Jag är född 1943 och tar följande kosttillskott: Litomove 4 x 750 mg, E-vitamin 50 mg, Pycnogenol 2 x 40 mg, Magnesium 2 x 30...

Jag är född 1943 och tar följande kosttillskott: Litomove 4 x 750 mg, E-vitamin 50 mg, Pycnogenol 2 x 40 mg, Magnesium 2 x 30 mg, Superzink 60 mg, Hair volume 1 tabl/dag, vitamin-K2, Omega 3.

Går dessa att kombinera med blodtrycksmedicinen Losartan 50 mg/dag och med Livial 25 mg? Kan något uteslutas? Jag mår bra men det blir ganska dyrt.

Apotekare Fredrik Hed svarar:

Skönt att du mår bra och att dina läkemedel fungerar. Jag förstår att det blir dyrt; om jag har räknat rätt kostar dina kosttillskott runt 40 kronor per dag.

Alla dina kosttillskott är just det – tillskott. Enligt Livsmedelsverket är de tänkta att komplettera den vanliga kosten. Trots att det finns många brister i våra matvanor visar kostundersökningar att de allra flesta får i sig tillräckligt med vitaminer och mineraler genom den vanliga maten.

De som äter mycket frukt och grönsaker löper mindre risk att drabbas av olika sjukdomar, främst hjärt- och kärlsjukdomar och vissa former av cancer. Däremot visar flera stora undersökningar att risken för sjukdomar inte minskar när man äter kosttillskott.

Så mitt drastiska råd till dig är att du kan sluta med alla dina kosttillskott och äta bra mat istället, och röra på dig varje dag.

Scroll to Top