Hur får jag grannen att ta bort sina galande tuppar?

För några månader sedan skaffade mina grannar höns och sedan dess har jag blivit väckt varje gryning av galande tuppar. Visserligen bor jag på landet,...

För några månader sedan skaffade mina grannar höns och sedan dess har jag blivit väckt varje gryning av galande tuppar. Visserligen bor jag på landet, men detta anser jag vara en sanitär olägenhet. Dessa oljud går genom märg och ben.

 

Vi är endast fem hushåll här i skogsområdet och jag har fått höra att alla blir störda av de här tupparna. Man kan ju få ägg utan tuppar, men det vet kanske inte ägarna, som ursprungligen kommer från en större stad i närheten.

 

Jag är en gammal kvinna som för ett par månader sedan drabbades av svår reumatisk muskelvärk och är mycket sjuk. Jag grubblar mycket på hur jag ska förmå mina grannar att ta bort de här tupparna. Grannarna är inte helt lätta att ha och göra med.

 

Psykolog Liv Svirsky svarar:

Att inte få sova är mycket påfrestande och något som på många sätt kan störa livskvaliteten och det psykiska välbefinnandet, inte minst om man som du dessutom lider av sjukdomar.

 

Det finns mycket som kan störa sömnen, till exempel att miljön inte är så lugn och rofylld som man skulle önska. I ditt fall anger du grannens tuppar som det största problemet. Att bli störd på det sättet kan rubba sömnen även indirekt, då det kan väcka starka känslor av ilska och irritation liksom av besvikelse, känslor som även de kan göra det svårt att sova.

 

De råd jag kan ge dig handlar om vad du möjligen kan göra för att hantera problemet. Om du snarare funderar över vilka eventuella rättigheter du har gentemot dina grannar skulle jag rekommendera dig att kontakta kommunen där du bor för att höra vad de säger. Ett annat alternativ är att du vänder dig till en jurist.

 

Min första fråga är om du har talat med dina grannar om hur väl du hör deras tuppar och hur störd du blir av dem? Du skriver att grannarna inte är lätta att tas med, men jag skulle ändå rekommendera att du börjar med att överväga att ta upp problemet med dem. Om du har tur kan ett sådant samtal faktiskt leda fram till en lösning som kan fungera både för dig och för dem.

 

När man ska ha samtal av det slaget brukar det vara viktigt att vara tydlig och samtidigt försöka undvika att vara för anklagande eller skuldbeläggande mot den andre parten. Hamnar man i det senare kan det göra att den andre blir arg och då leder samtalen sällan till bra lösningar.

 

Försök istället att berätta hur mycket du hör, hur störd du blir och hur viktig sömnen är för dig. Skulle dina grannar inte förstå hur väl det hörs hos dig kanske du kan bjuda in dem så att de själva får höra? Om det känns svårt för dig att ha ett samtal med grannarna på egen hand kanske du kan ta hjälp av någon släkting eller vän.

 

Många ljud vänjer man sig vid när man hör dem ofta. Det kan folk som bor nära större vägar eller järnvägar vittna om. Inledningsvis blir de mycket störda av ljudet, men efterhand vänjer de sig och till slut hörs det knappast, det har kommit att tillhöra den naturliga ljudmiljön. Tror du att det skulle kunna bli så även för dig?

 

Om det inte inträffar och det visar sig att du även framöver måste stå ut med störande ljud skulle jag rekommendera dig att göra vad du kan för att skydda dig mot ljudet, till exempel använda öronproppar.

 

Om du trots detta ändå vaknar av tupparna på morgonen, vad tror du om att sätta på någon lugn musik och försöka lyssna till den och se om det kan hjälpa dig att få en stund av skön vila?

 

Ibland kan andra ljud som är mer harmoniska göra att det störande ljudet hörs mindre och upplevs som mindre jobbigt. Du kan också prova att lyssna till ett avslappningsprogram på cd. Sådana brukar gå att köpa på apoteket och är inspelningar där du guidas till avslappning genom tydliga instruktioner, ofta ackompanjerade av lugn och rofylld musik. Avslappning kräver viss träning, men ger sedan en vila som är både skön och återhämtande.

 

Jag hoppas att du med hjälp av de här råden hittar ett sätt att komma till rätta med problemet och får en bättre sömn.

Scroll to Top