Hur ska jag orka med min mamma?

Jag bor med min man inneboende hos ett äldre par. Vi hade det bra i början, men nu kommer mina föräldrar på besök tre till...

Jag bor med min man inneboende hos ett äldre par. Vi hade det bra i början, men nu kommer mina föräldrar på besök tre till fyra gånger i veckan utan att fråga om vi är hemma. Mamma lagar mat och vill ändra på vår möblering. Ibland sover de över utan att vi talat om det i förväg.

 

När jag pratade om detta med dem blev de arga och ville inte prata med oss. Sedan kom de plötsligt hem till oss igen och började gräva och plantera blommor på vår stora uteplats. Vad kan jag göra åt detta? Är det något som jag gör fel?

 

Psykolog Liv Svirsky svarar:

I ditt brev beskriver du en situation som låter komplicerad och som pågått en tid. Jag vet ju inte hur dina samtal med dina föräldrar om detta sett ut tidigare och heller inte hur det brukar fungera att prata med dem om gränser och liknande. Jag hoppas därför att de tips som jag kan ge dig ändå kan vara användbara.

 

Vet du varför dina föräldrar gör som de gör? Kan det vara så att de vill hjälpa er med ert hus men att deras försök att hjälpa blir fel? Genom att förstå mer om varför de gör som de gör kan det bli lättare att prata med dem.

 

Jag tror att det är bra om du och din man talar med varandra om hur ni vill att relationen till dina föräldrar ska se ut. Det ni kan fundera över är hur ofta ni vill att de besöker er, om ni vill att de ska ringa till er innan de kommer och om det finns saker som ni gärna vill ha deras hjälp med och annat som ni inte vill att de gör i ert hem.

 

Sedan tycker jag att ni ska göra ännu ett försök att tala med dem. Ibland är sådana samtal svåra, men det man kan tänka på för att det ska bli som bra som möjligt är att vara tydlig, så att det verkligen framgår vad ni önskar (“Vi vill gärna att ni hälsar på oss men vi vill att ni ringer till oss och kollar om det passar att ni kommer på besök”).

 

Om de här råden inte räcker för att din situation ska förändras kanske du kan söka upp en psykolog där du bor för att få rådgivning? Då kan du berätta mer detaljerat om situationen och vad du redan försökt och på så sätt få råd som förhoppningsvis blir ännu mer användbara för dig.

Scroll to Top