Vilken åkerfräkenprodukt är bäst?

Jag har läst att åkerfräken ska vara nyttig på flera sätt. Tydligen kan man själv plocka och torka för användning. Men nu tänkte jag köpa...

Jag har läst att åkerfräken ska vara nyttig på flera sätt. Tydligen kan man själv plocka och torka för användning. Men nu tänkte jag köpa åkerfräken som te. Det brukar ju finnas många fabrikat och sorter av det mesta numera och jag tycker alltid att det är svårt att veta om det är “äkta vara” som man köper

 

Vet du ett fabrikat som är bra? Finns det andra produkter än te som innehåller åkerfräken (för invärtes och utvärtes bruk)?

 

Apotekare Fredrik Hed svarar:

Åkerfräken har i den svenska folkmedicinen länge haft ett gott anseende och använts som ett slags universalmedel. Det anses bland annat vara urindrivande, blödningshämmande, sårläkande och ha positiv effekt mot rikliga menstruationer.

 

Man använder sig enbart av växtens ovanjordiska delar, de gröna sommarskotten (de så kallade rävrumporna), vilka skördas på sensommaren, torkas och sedan används till te.

 

Om du gör eget te är det bra att undvika aluminiumkärl, som kan innehålla bly. Glas, rostfritt stål och porslin som är fritt från bly och kadmium gör ditt te mer hälsosamt.

 

Jag känner inte till några specifika produkter som skulle vara bättre än andra. Som alltid rekommenderar jag dig att handla på ett apotek eller i en större välkänd hälsokostbutik.

Scroll to Top