Kan jag äta Provera när jag vill bli gravid?

Jag är en 33-årig tjej som äter Provera sedan flera år. Anledningen är att det har blivit något fel på min mens. Äter jag inte...

Jag är en 33-årig tjej som äter Provera sedan flera år. Anledningen är att det har blivit något fel på min mens. Äter jag inte tabletterna så tar den inte slut utan det fortsätter att blöda i flera veckor utan uppehåll. Tack vare Provera får jag nu regelbunden mens varje månad.

 

Jag har tagit en massa prover hos gynekologen flera gånger och de har varit normala. Min gynekolog tror att de långdragna blödningarna beror på att jag inte har någon ägglossning, men det har jag ännu inte fått ta prov på eftersom man gör det först när jag vill skaffa barn.

 

Jag äter tabletterna dag 10–25. Anledningen till att jag börjar redan på dag tio är för att jag får jätterikliga flytningar direkt efter mensen (oklart varför) och de försvinner när jag börjar med Provera.

 

Nu vill min pojkvän och jag gärna skaffa barn och jag undrar om man kan göra det när man äter Provera? Kan det vara så att jag får ägglossning varje månad nu eftersom medicinen gör att mensen blir normal? Eller förhindrar medicinen min ägglossning?

Gynekolog Kristina Billberg svarar:

Mest sannolikt förhindrar behandlingen med gulkroppshormonet Provera dina ägglossningar, så jag tror inte du kommer att bli gravid under tiden du tar Provera. Vill du bli gravid tycker jag att du ska sluta med Provera för att se om dina ägglossningar kommer tillbaka spontant.

 

Vanligtvis brukar det gälla att man själv ska försöka bli gravid under ett års tid innan man vänder sig till en gynekologisk mottagning eller en fertilitetsklinik för utredning.

 

Med tanke på de problemen du haft med oregelbundna och långdragna blödningar behöver du kanske inte vänta ett helt år innan du söker hjälp. Skulle du återigen få långdragna blödningar under flera veckors tid tycker jag du ska söka hjälp redan efter några månader utan Provera.

 

Visar det sig då att du inte har några ägglossningar kommer man att försöka stimulera igång dessa med tabletter eller sprutor. Skulle inte heller detta lyckas måste man ibland ta till provrörsbefruktning.

Scroll to Top