Vad händer om moderkakan sitter fel?

Jag väntar mitt första barn och har precis varit på den första ultraljudsundersökningen i graviditetsvecka 18. Det var mycket spännande och som tur var såg...

Jag väntar mitt första barn och har precis varit på den första ultraljudsundersökningen i graviditetsvecka 18. Det var mycket spännande och som tur var såg allt bra ut med fostret.

Men så sa de att min moderkaka satt långt ner, så jag skulle gå på en ny kontroll i vecka 32. Nu har jag börjat bli orolig. Vad betyder detta? Kan det hända något farligt?

 

Gynekolog Kristina Billberg svarar:

Om moderkakan sitter väldigt långt ner i livmodern, nära livmoderhalsen som barnet ska komma ut igenom, finns det en risk för stora blödningar i samband med förlossningen. Detta beror på att en liten del av moderkakan då fäster i livmoderhalsens vävnad och när livmoderhalsen börjar öppna sig slits moderkakan bort från livmoderväggen och börjar blöda.

För att man ska rekommendera vanlig förlossning vill man att moderkakan ska sitta minst två centimeter från stället där livmoderhalsens kanal mynnar i livmoderhåligheten, den så kallade inre modermunnen. Om moderkakan ligger helt för inre modermunnen kan man förstås inte föda vanligt, utan då gör man ett kejsarsnitt.

Vanligtvis brukar moderkakan dra sig uppåt i livmodern samtidigt som livmodern växer, allt eftersom veckorna går och fostret blir större.

Vid ultraljudskontrollen i vecka 32 tittar man med både vaginalt och abdominellt (genom buken) ultraljud för att avgöra hur nära inre modermunnen moderkakan ligger. Om moderkakan fortfarande ligger mindre än två centimeter från inre modermunnen görs ultraljudet om i vecka 36. Ligger moderkakan då kvar på samma plats planerar man att förlösa med kejsarsnitt.

Men det vanligaste är att man redan vid kontrollen i vecka 32 kan konstatera att moderkakan dragit sig uppåt och att det inte föreligger något hinder för vanlig vaginal förlossning. Med andra ord kan man säga att så länge du går på dina ultraljudskontroller och följer de råd du får är det inte farligt att moderkakan sitter lågt. Det allvarligaste du kan råka ut för är ett kejsarsnitt.

Någon enstaka gång kan det börja blöda redan före det planerade kejsarsnittet och då måste man åka in omedelbart för att få gjort ett akut kejsarsnitt, men man räknar ändå med att både mor och barn ska klara sig bra.

Värre är det i länder som inte har vår fina sjukvård. Där är en vanlig orsak till att både modern och barnet dör i samband med förlossningen på grund av stora blödningar att moderkakan ligger alldeles för nära eller över inre modermunnen.

 

Scroll to Top