Hur farligt är det med blod i urinen?

Undrar om det är farligt att ha blod i urinen då man har blåskatarr? Jag är 82 år och har två gånger det senaste halvåret...

Undrar om det är farligt att ha blod i urinen då man har blåskatarr? Jag är 82 år och har två gånger det senaste halvåret haft blåskatarr med blod. När jag fick penicillin försvann besväret.
Har hört att det är farligt med blod i urinen men på vårdcentralen får jag bara lugnande besked. För övrigt tar jag 1 tablett Normorix dagligen.

Doktor Lennart Skoog svarar:

I stort sett alla som har blåskatarr får åtminstone spår av blod i urinen, som man inte alltid kan se själv utan bara på en urinsticka. Om blåskatarren är kraftig kan blodet mycket väl vara synligt för blotta ögat. Om man har svår smärta över urinblåsan då man kissar har man sannolikt en kraftig blåskatarr.

Lindrigare urinvägsinfektioner brukar läka av sig själva utan antibiotika, men har man en så kraftig blåskatarr att det syns blod i urinen tycker jag att man ska få antibiotika mot den. Då brukar också blodet i urinen försvinna snabbt inom några dagar.

Om blodet inte försvinner eller snart kommer tillbaka, trots antibiotikabehandling, måste du få en remiss till en urologläkare, som kan undersöka urinblåsans inre med hjälp av ett cystoskop. Då finns också möjlighet att ta prov från urinblåsan för att se om det kan finnas någon annan orsak till blodet.

Din medicin Normorix har inget med blodet i urinen att göra.

Så sammanfattningsvis finns det i de allra flesta fall ingen fara med att ha blod i urinen i samband med en vanlig blåskatarr.

Scroll to Top