Ska man betala skatt på ärvt hus?

Vi är sju syskon som har ärvt en fastighet av vår mor. Ett av syskonen köpte ut oss andra. Då kom det en dödsbodeklaration, där...

Vi är sju syskon som har ärvt en fastighet av vår mor. Ett av syskonen köpte ut oss andra. Då kom det en dödsbodeklaration, där det stod att vi var tvungna att betala reavinstskatt. Syskonen fick jobba mycket med att hitta inköpspris och reparationer på ett gammalt hus som byggdes 1955. Är man verkligen tvungen att betala reavinstskatt på en fastighet som man har ärvt och sedan blivit utköpt från? Som tur var fanns det pengar kvar som nu får gå till skatten istället.

Jurist Peter Samuelsson svarar:

Nej, någon skatt hade dödsboet inte varit tvunget att betala om ni hade ordnat med ett arvskifte er syskon emellan, i vilket ett syskon löst ut övriga från fastigheten. Vad jag förstår av dina rader har ni istället för ett arvskifte upprättat en handling er emellan som är att betrakta som en köphandling och därför har skattemyndigheten också ansett överlåtelsen utgöra en sedvanlig försäljning och att dödsboet därmed också ska betala skatt på eventuell vinst.

Är detta fallet så lär det syskon som nu är ensam ägare till fastigheten, också få betala stämpelavgift i onödan vid sin lagfartsansökan. Hade överlåtelsen istället skett via ett arvskifte hade enbart registreringsavgiften på 825 kronor behövt betalas.

Scroll to Top