Vem ärver om arvtagaren är avliden?

I det testamente, som jag har fått hjälp med att skriva, står det att min bästa väninnas dotter ska ärva mig men inget om vad...

I det testamente, som jag har fått hjälp med att skriva, står det att min bästa väninnas dotter ska ärva mig men inget om vad som händer om dottern skulle vara avliden när jag dör. Skulle hennes barn automatisk ärva mig om det skulle vara så?

Jurist Peter Samuelsson svarar:

Vad jag förstår är din väninnas dotter inte en legal arvtagare efter dig utan helt utomstående. Då är det nödvändigt att det i testamentet står, att i händelse av att din väninnas dotter skulle vara död ska det vara hennes bröstarvingar som ska ärva dig, om nu detta är din önskan.

Hade däremot dottern varit en legal släktarvinge till dig innebär tolkningsregeln i ärvdabalken om så kallad istadarätt, att arvet automatiskt tillfaller hennes bröstarvingar om du inte har gett andra anvisningar.

Men även om en testamentstagare skulle vara en legal arvinge tycker jag att det i ett testamente ska utryckas vem eller vilka som ska ärva om en testamentstagare skulle vara avliden för att undvika eventuella tolkningsproblem.

Scroll to Top