Kan jag själv skriva mitt testamente?

Då min kontakt med mina släktingar är av den mer formella arten, har jag länge funderat på att skriva ett testamente till förmån för några...

Då min kontakt med mina släktingar är av den mer formella arten, har jag länge funderat på att skriva ett testamente till förmån för några till mig mer närstående personer. Min fråga till dig är därför om jag kan skriva detta själv?

Jurist Peter Samuelsson svarar:

Det finns inget som hindrar att du skriver ditt testamente själv. Så länge formkraven för testamente uppfylls (till exempel avseende bevittning) är det naturligtvis juridiskt bindande. Det finns alltså inget krav på att det ska vara en jurist som utformar testamentet.

Svårigheten ligger dock normalt inte i att upprätta själva testamentet, utan i att konstruera detta på ett sådant sätt att det verkligen också får de konsekvenser du önskar dig, både på kort som lång sikt. Utformningen måste vara klar och tydlig för att inte ge upphov till oklarheter i framtiden och därmed tolkningstvister.

På samma sätt som att jag aldrig skulle vilja rekommendera någon att själv dra om elnätet i sin sommarstuga skulle jag inte heller rekommendera att du själv upprättar ditt testamente. Här gäller verkligen det gamla talesättet: Skomakare, bliv vid din läst!

Scroll to Top