Kan ett samboavtal trygga den efterlevande?

Min sambo och jag har barn på var sitt håll och bor idag i en hyreslägenhet. Det vi nu undrar över är om vi i...

Min sambo och jag har barn på var sitt håll och bor idag i en hyreslägenhet. Det vi nu undrar över är om vi i ett samboavtal kan trygga att den andra parten vid ett dödsfall i varje fall får behålla bohaget i vårt hem?

Jurist Peter Samuelsson svarar:

Sambolagens bodelningsregler ger den efterlevande av er ett visst skydd, men då enbart när det gäller sådant bohag och lösöre som ni har köpt med tanke antingen på en sammanflytt eller som ni har införskaffat under ert sammanboende för gemensamt begagnande.

Har ert bohag inköpts under dessa förutsättningar kan den efterlevande alltid vid bouppteckningen, och senast då, begära bodelning och därigenom få en hälftendel i detta även om det skulle vara så att det är den avlidne som har betalt allt. Skulle dessutom hälften av värdet av denna egendom understiga två prisbasbelopp (enligt lagen om allmän försäkring), i år sammanlagt 85 600 kronor, får den efterlevande behålla bodelningsbart bohag ända upp till denna summa.

Men det är inte genom ett samboavtal ni ska reglera vad den efterlevande av er ska få behålla utan detta är något ni får förordna om i ett testamente, vilket jag i alla händelser rekommenderar eftersom ni inte idag kan säga var värdet på den bodelningsbara egendomen kommer att ligga vid ett dödsfall. Dessutom vill ni kanske även trygga den efterlevande när det gäller det bohag som ni kan ha och som inte är att anse såsom bodelningsbar egendom i sambolagens mening.

Scroll to Top