Är vi som föräldrar ojäviga?

En god vän till oss (vi är inte släkt) har skrivit ett testamente till förmån för vår son som han vill ska ärva honom. Gode...

En god vän till oss (vi är inte släkt) har skrivit ett testamente till förmån för vår son som han vill ska ärva honom. Gode vännen har själv inga barn eller familj utan enbart en bror som han inte umgås med. Han vill att vi ska skriva under och bevittna detta testamente. Är detta giltigt, när det sägs att två ojäviga vittnen ska skriva på? Räknas föräldrar som ojäviga?

Jurist Peter Samuelsson svarar:

Er oro är i högsta grad befogad eftersom ni, i egenskap av föräldrar till den som ska ärva er gode vän, räknas såsom närstående och därför inte får tas till vittnen. Testamentet blir dock inte ogiltigt i sin helhet utan enbart i den del den avser er son om nu brodern skulle välja att klandra testamentet.

Om ni nu redan har bevittnat testamentet bör er vän naturligtvis med det snaraste låta upprätta ett nytt testamente och denna gång ta hjälp av ett par andra vittnen som saknar släkt- eller svågerskap med er son.

Scroll to Top