Blir den nya lägenheten min?

Min sambo och jag tänker flytta för att komma närmre hans gamla föräldrar. Vi ska därför sälja min bostadsrätt, som jag hade långt innan vi...

Min sambo och jag tänker flytta för att komma närmre hans gamla föräldrar. Vi ska därför sälja min bostadsrätt, som jag hade långt innan vi flyttade samman, för att köpa en ny i hans uppväxtstad.

När jag försöker läsa om sambolagen förstår jag att min bostadsrätt idag är skyddad från att min sambo vid en separation skulle kunna få en del i den på samma sätt som om vi hade varit gifta och lägenheten hade varit min enskilda egendom.

Jag är dock lite orolig för att om jag nu säljer lägenheten och för pengarna köper en ny kommer mitt skydd i denna försvinna. Min sambo anser att det är självklart att även den nya lägenheten skulle vara skyddad eftersom denna kommer köpas utav pengarna för den nuvarande. Snälla förklara hur det egentligen ligger till med detta!

Jurist Peter Samuelsson svarar:

Klokt att du inte är både kär och galen! Det är nämligen just som du befarar, nämligen att den nya lägenheten inte skulle få det skydd som din nuvarande bostadsrätt har.

Här skiljer det sig från enskild egendom i ett äktenskap, där det som ersätter den ursprungliga enskilda egendomen även fortsättningsvis är enskild egendom. Den nya lägenheten skulle nämligen bli bodelningsbar enligt sambolagen eftersom du köper denna för ett permanentboende med din sambo. Om du vill trygga ditt ägande mot att kunna dras in i en bodelning om ni en dag skulle separera, bör ni i ett samboavtal avtala bort sambolagens bodelningsregler vad avser den nya bostaden.

Scroll to Top