Hur ser vi till att gåvan blir enskild?

Min make och jag har funderingar rörande enskild egendom. Vi har ett testamente där vår enda gemensamma dotter ärver oss när vi har lämnat det...

Min make och jag har funderingar rörande enskild egendom. Vi har ett testamente där vår enda gemensamma dotter ärver oss när vi har lämnat det jordiska. Hon har två döttrar, alltså våra två barnbarn, som har flyttat ihop med sina fästmän.

Vi vill gärna hjälpa till med bosättningen i form av gåva och enskild egendom. Bör vi skriva ett gåvobrev? Måste dessa pengar sättas in på ett särskilt bankkonto? Bör flickorna för enkelhetens skull använda dessa pengar till sådant som de kan ta med sig vid en eventuell separation?

Jurist Peter Samuelsson svarar:

Många gånger kan det för den unga generationen kännas både knepigt och som ett “olyckskraxande” att prata med sin respektive om att det man har fått eller ärvt ska ligga utanför en bodelning i samband med en skilsmässa eller en samboseparation. Därför kan det ofta ligga på oss såsom föräldrar eller annan äldregeneration med en mer “nykter” syn på livet att ge dem detta skydd.

Om vi nu vill skydda deras framtida arv mot skilsmässa och separation krävs det att villkoret finns uppställt i ett testamente där formkraven också är uppfyllda för ett testamentes giltighet. När det däremot gäller villkor vid gåva finns inte samma formkrav som vid testamente, men ur bevissynpunkt bör självklart skriftlig form såsom ett gåvobrev användas.

När sedan barn eller barnbarn har fått penninggåvan eller arvet är det upp till denne att inte sammanblanda detta med annan egendom som kan vara av giftorättskaraktär eller annan bodelningsbar egendom enligt sambolagen och därför också framstår som ensam ägare till egendo

Scroll to Top