Delar vi automatiskt på allt som gifta?

Vi köpte en fastighet innan vi gifte oss och vårt ägarförhållande var då 30/70. Nu vill vi av olika anledningar förändra ägandet till 50/50 och...

Vi köpte en fastighet innan vi gifte oss och vårt ägarförhållande var då 30/70. Nu vill vi av olika anledningar förändra ägandet till 50/50 och undrar om det krävs ett gåvobrev eller äger vi automatiskt 50/50 nu när vi gift oss?

Jurist Peter Samuelsson svarar:

Er undran om ni nu som gifta äger allt tillsammans, oberoende av vem av er som har betalt egendomen från början, är tyvärr en alltför spridd missuppfattning! Därför är det väl värt att nu slå fast att ert giftermål på intet sätt förändrade principen att ni var och en äger er egendom oberoende av om ni är gifta eller inte.

I äktenskapet säger vi att det finns en giftorättsgemenskap. Det vill säga att vi har ett anspråk, ett giftorättsanspråk, i varandras egendom, om inte denna egendom är enskild egendom. Enskild egendom kan finnas genom att vi med ett äktenskapsförord har avtalat om att all egendom eller viss egendom ska vara enskild eller att vi har ärvt eller fått en gåva med villkoret att egendomen ska vara enskild.

Vi äger alltså inget tillsammans bara för att vi är gifta med varandra om vi inte också ekonomiskt har bidragit vid inköpet. 

Giftorättsanspråket i varandras egendom, att vi har rätt till hälften var, är dock något som ligger latent eller dolt under äktenskapet och vaknar till liv först den dag vi antingen dör, omfördelar egendomen mellan oss genom en bodelning under vårt bestående äktenskap eller går in i en skilsmässa.

Om ni nu vill ändra på ert ägarförhållande i huset, kan detta ske på tre sätt: bodelning under bestående äktenskap, gåva, försäljning, eller en blandning av gåva och försäljning. Vad som kan vara det bästa alternativet för er går inte att säga utifrån era rader och därför rekommenderar jag att ni tillsammans med en familjerättsjurist går igenom de olika alternativens effekter i just er familj. 

Scroll to Top