Hur behandlas sprickor i underlivet?

Förra året började jag få problem med underlivet. Det kliade enormt mycket och jag fick korniga flytningar som luktade konstigt. På ungdomsmottagningen trodde barnmorskan att...

Förra året började jag få problem med underlivet. Det kliade enormt mycket och jag fick korniga flytningar som luktade konstigt. På ungdomsmottagningen trodde barnmorskan att det var bakteriell vaginos och efter samråd med läkare fick jag antibiotika mot detta. Det togs även prover för svamp men detta var negativt.

Jag blev bättre av behandlingen men efter ett par veckor återkom besvären tusen gånger värre. Detta var under en helg så jag behandlade på eget bevåg med Pevaryl mot svamp eftersom jag hade korniga flytningar i mängder. Hade läst att man lätt kunde få svamp efter en behandling mot bakteriell vaginos.

Det blev bättre och i dagsläget så kliar det sällan och likaså är det sällan jag har flytningar. Men det värsta problemet som varat nu i flera månader är sprickorna. Trots långa förspel och mycket glidmedel har jag spruckit vid varenda samlag. Det gör fruktansvärt ont och är jättejobbigt när jag och min sambo har sex.

Vi har försökt med att ha uppehåll i ett par veckor men det har inte hjälpt. Ibland blöder det lite, ibland inte alls och någon gång har det blött riktigt ordentligt, så det är inte utan att man blir orolig. Har du något råd till mig? Vad kan detta bero på?

Gynekolog Kristina Billberg svarar:

Det låter som att du har och har haft en kombination av svampinfektioner och bakteriella vaginoser (obalans av slidbakterierna). Har man dessa problem under en längre tid blir slemhinnorna i underlivet kroniskt inflammerade, röda, sköra och man får lätt sprickor som är svåra att bli av med.

För att få bukt på problemet brukar det vara nödvändigt att behandla intensivt och under lång tid med svampmedicin som tas som tabletter – inte lokalbehandling med krämer eller slidpiller. Man lägger ofta till behandling mot bakteriell vaginos med antibiotika lokalt i slidan i form av slidpiller eller gel. Ibland behövs en kortisonkräm för att dämpa inflammationen i slemhinnorna.

Undvik att torka ut slemhinnorna! Alla typer av tvål ska bytas ut mot olja. Man tvättar sig dagligen i underlivet med 1-2 tsk olja och det finns en speciell intimolja att köpa på Apoteket.

För att de sköra slemhinnorna ska vila från nötning och friktion är det viktigt att avstå från penetration i samband med sex. Man får nöja sig med förspelssex. Det tar ofta lång tid för slemhinnorna att läka, ibland flera månader.

Ring till närmsta kvinnoklinik och fråga vart du ska vända dig i första hand. Bäst är om du kan beställa tid på en vulvamottagning där man är van vid den här typen av problematik men också brukar ha ett team bestående av gynekolog, barnmorska och psykolog eller kurator som tillsammans kan bidra med all den hjälp och stöd du och din partner kan behöva för att tillsammans reda ut situationen.

 

Scroll to Top