Hur sker adoption av vuxen person?

Jag har en adoptivdotter tillsammans med min före detta man. Vi skildes när hon bara var 1 år och nu är hon 32. Hon är...

Jag har en adoptivdotter tillsammans med min före detta man. Vi skildes när hon bara var 1 år och nu är hon 32. Hon är uppvuxen med min nuvarande man som pappa under alla år. Kan min nuvarande man adoptera henne utan att fråga min före detta man? Min dotter vill gärna detta. Hur går adoptionen till i så fall?

Jurist Peter Samuelsson svarar:

Det finns inget samtyckeskrav från den biologiske faderns sida, men då tingsrätten ändå ska höra honom är det smidigaste att ni redan från början har inhämtat hans skriftliga samtycke till adoptionen.

Detta bifogas sedan din makes ansökan jämte personbevis på dig och din make samt din dotter från Skatteverkets folkbokföring och notera att handlingarna behövs för adoption.

Utöver detta krävs naturligtvis även ditt eget samtycke samt din dotters samtycke, vilket kan ske på din makes ansökan. Vidare kan det vara lämpligt att av ansökan framgår att ingen som berörs av adoptionen varken har fått eller blivit lovad betalning. I ansökan ska även skälen för adoptionen framgå.

Ansökan jämte bilagor skickar ni sedan till tingsrätten där du och din make är bosatta

Scroll to Top