Vad betyder fritt förfogande av arv?

Jag är änka. Jag och min make hade inga barn, varken några “var för sig” eller tillsammans. Min mans föräldrar sålde jordbruksfastigheten till honom som...

Jag är änka. Jag och min make hade inga barn, varken några “var för sig” eller tillsammans. Min mans föräldrar sålde jordbruksfastigheten till honom som enskild egendom med det förbehållet, att den efter min makes död skulle erbjudas hans sju syskon att få köpa den före någon utomstående.
 
Om jag nu önskar sälja egendomen och inte något av hans syskon vill köpa den, så antar jag att jag får sälja den till vem jag vill, eller?
 
Pengarna som den inbringar, kan jag göra vad jag vill med dem? Till exempel skänka allt till en välgörenhetsorganisation eller delar av pengarna till något av mina sju syskon som efter min makes död hjälpt mig väldigt mycket.
 
Vid bouppteckningen framhöll banken att största delen av arvet (efter min död) kommer att tillfalla min framlidne makes syskon och endast en liten del till mina syskon. Allt beroende på föräldrarnas testamente om enskild egendom.

Jurist Peter Samuelsson svarar:

Efter vad jag kan förstå efterlämnade din make inget testamente, vilket innebär att du har ärvt hans kvarlåtenskap med något som benämns “med fri förfoganderätt”! Anledningen till att du inte har ärvt med “full äganderätt” är att din makes släktsida har en uppskjuten arvsrätt och därför ska ärva din make först den dag du också avlider.
 
Den enda begränsningen som ligger i detta, att du nu har ärvt med fri förfoganderätt och inte med full äganderätt, ligger i att du inte genom upprättandet av ett eget testamente kan styra över andelen av boet som vid din död anses komma från din make.
 
Du kan alltså med ett eventuellt eget testamente enbart styra över den andelen som anses utgöra arvet efter dig, vilket tydligen i detta fall motsvarar mindre än hälften av det samlade boet. I övrigt har du dock ingen förvaltningsskyldighet, att låta det finnas en enda krona kvar den dag du avlider.
 
Det finns alltså ingen som idag kan hindra dig att göra som du vill i övrigt. Men din hantering av förmögenheten kan vid ditt frånfälle få konsekvenser. Detta om du till exempel nu under din livstid skulle ge dina syskon gåvor av större värden som skulle orsaka en väsentlig minskning av förmögenheten mellan dödsfallen. Kan då vederlag inte ske till din makes arvingar av det du lämnar efter dig, så kan det leda till att dina syskon faktiskt kan bli återbetalningsskyldiga upp till gåvovärdet. Detta scenario förutsätter att man slår fast att dina syskon insåg eller borde ha insett att gåvorna var till ekonomisk skada för makens arvingar och att dessa därför måste kompenseras för det de gick miste om.

Scroll to Top