Kan jag bli gravid efter 45?

Jag har försökt bli gravid i två år men ingenting händer. När jag var 43 år blev jag gravid hur lätt som helst, men jag...

Jag har försökt bli gravid i två år men ingenting händer. När jag var 43 år blev jag gravid hur lätt som helst, men jag var tvungen att avbryta graviditeten på grund av att jag blev sjuk. Jag gjorde då abort och sedan dess har jag inte varit gravid, trots flera försök!
 
Jag har ägglossningar och hormonerna är som de ska – det har jag kollat upp. Vad kan det då bero på?

Gynekolog Kristina Billberg svarar:

Den kvinnliga fertiliteten börjar sjunka påtagligt redan vid 35 års ålder och efter 40 sjunker den mycket snabbt och drastiskt.
 
Före 35 års ålder blir 80 procent av paren gravida inom ett år om de har regelbundet sex och inte använder preventivmedel. Vid 40 års ålder har frekvensen sjunkit till 50 procent och efter 45 är det bara cirka en procent som blir gravida per år.
 
Detta beror dels på hormonella förändringar som gör att kvinnan inte har ägglossningar lika ofta som tidigare. Men framförallt beror det på en försämrad kvalitet på äggen.
 
Däremot verkar det inte som om själva livmodern påverkas lika mycket med stigande ålder. Detta gör det möjligt att bli gravid och föda barn i hög ålder med ägg donerade från yngre kvinnor.
 
Missfallsfrekvensen ökar också med stigande ålder. För kvinnor under 35 är risken för missfall 10-20 procent, medan en kvinna i 45-års åldern har en missfallsrisk på 50 procent. Detta beror främst på kromosomförändringar hos ägget.
 
Vi får heller inte glömma mannens ålder. Du skriver inget om hur gammal din partner är, men vi vet att även mannens fertilitet försämras med åren, även om den kommer senare och inte är lika uttalad som hos kvinnan.
 
Så även om det inte är helt omöjligt kan jag tyvärr inte ge dig så stora förhoppningar om att du ska kunna uppnå en graviditet på egen hand vid din ålder.

Scroll to Top