Jag läcker mjölk utan att vara gravid!

Jag har fött två barn, senast en flicka som föddes i december 2007. Jag har ätit minipiller i ett år utan problem. Men för cirka...

Jag har fött två barn, senast en flicka som föddes i december 2007. Jag har ätit minipiller i ett år utan problem. Men för cirka sju veckor sedan började jag blöda, det var mindre blödningar som varade i sex veckor. Så fick jag mens och blödde kraftigt i två veckor.  Nu har jag inte haft någon blödning på en vecka, men har fått problem med att båda brösten läcker mjölk trots att det är nio månader sedan jag slutade att amma. Vad är fel? Är det biverkningar av minipillren? Borde jag kontakta en läkare?
Gynekolog Kristina Billberg svarar:

Det är inte helt ovanligt att kvinnor som ammat börjar läcka bröstmjölk långt efter avslutad amning. Ofta kommer detta i samband med hormonella preventivmetoder som kombinerade p-piller eller som i ditt fall minipiller.  Läckage av vätska från brösten förekommer också som en ofarlig biverkan till en del mediciner.  Även om läckage från brösten oftast är ett normalt fenomen bör man uppsöka läkare för att utesluta behandlingskrävande orsaker. Det första man utesluter är hormonell rubbning med en ökad mängd av hormonet prolaktin i blodet. Detta gör man genom ett vanligt blodprov.  Prolaktin utsöndras från hypofysen, som också kallas hjärnbihanget, och som är en liten hormonproducerande körtel som sitter på undersidan av hjärnan. Prolaktin är det hormon som normalt utsöndras i stora mängder direkt efter en förlossning för att sätta igång produktionen av bröstmjölk.  Om man har kraftigt förhöjda värden av prolaktin kan detta bero på en tumör i hypofysen, ett prolaktinom, som utsöndrar stora mängder prolaktin och på så vis stimulerar till produktion av mjölkliknande vätska från brösten. Det är vanligt att man samtidigt får menstruationsrubbningar vilket antingen kan vara utebliven mens eller oregelbundna blödningar.  Diagnosen ställs genom skiktröntgen eller magnetröntgen av skallen. Det rör sig vanligtvis om en ofarlig och beskedlig typ av tumör som går att behandla med mediciner. I sällsynta fall kan tumören växa och trycka på synnerven vilket gör att man får försämrad syn. Då kan det ibland bli aktuellt med operation.  Vidare kan vissa typer av bröstcancer debutera med läckage av vätska från bröstvårtan och då oftast ensidigt eftersom man sällan har cancer i båda brösten samtidigt.  Om vätskan kommer från bara det ena bröstet gör man ibland en ductografi som är röntgen av mjölkgångarna. Man kan också göra ett utstryk av vätskan från bröstet för mikroskopisk undersökning där man kan se om det finns cellförändringar.  Oftast gör man också, oberoende om vätskan kommer från ena eller båda brösten, en bröströntgen (mammografi) eller undersökning med ultraljud. Om man kan se eller känna en förändring brukar man ta ett vävnadsprov med en tunn nål för att utesluta cancer.  När man har uteslutit behandlingskrävande orsaker till ditt läckage från brösten kan du välja om du vill sluta med dina minipiller för att se om läckaget upphör. Om du är nöjd med din preventivmetod och inte är besvärad av att det kommer vätska, så kan du lugnt fortsätta med dina minipiller.
Scroll to Top