Smärtan i tummen vill inte ge med sig!

Jag började få ont i min vänstra tumme för två månader sedan utan att ha skadat den. Sökte på vårdcentralen och de sa att jag...

Jag började få ont i min vänstra tumme för två månader sedan utan att ha skadat den. Sökte på vårdcentralen och de sa att jag hade överansträngt tummen och fick Diklofenak. Det hjälpte lite mot smärtan men sedan blev jag sämre för jag kunde inte böja på tummen utan att det gjorde ont.

Om jag böjer tummen så kan jag inte sträcka på den sedan och det gör jätteont! Vad ska jag göra, jag kan inte ha det så här? Inte kan man väl vara utsliten då man är 35? Jag arbetar i klädaffär och är helt beroende av att mina händer funkar.

Doktor Lennart Skoog svarar:

Det här låter väldigt besvärligt och på din beskrivning är jag nästan övertygad om att du har drabbats av något som kallas triggerfinger på medicinskt fackspråk, eller knäppfinger i dagligt tal. Jag tycker att du snarast ska ta kontakt igen med din vårdcentral för att få en ny bedömning. Symptomen är så pass tydliga att det är enkelt att ställa en diagnos och därmed ge dig behandling som brukar ha goda resultat.

De vanligaste orsakerna till att triggerfinger uppkommer är överansträngning, diabetes eller reumatisk sjukdom men många gånger kan man inte ange någon särskild orsak och alla kan drabbas. Därför är det viktigt att också kontrollera blodsockret i samband med läkarundersökning.

Vanligast är sjukdomen hos för övrigt friska medelålders kvinnor. Den förekommer 2-6 gånger oftare hos kvinnor än hos män. I sällsynta fall kan det vara medfött.

Symptomen beror på att senan svullnar, får svårt att röra sig och hakar upp sig, särskilt nära leder där senan måste passera genom extra trånga utrymmen. Man kan med visst motstånd och smärta böja på fingret men sedan inte räta ut det utan våld. Det hörs då ofta en knäppning och man upplever smärta. I lätta fall kan vila och inflammationsdämpande läkemedel i några veckor hjälpa bra. Det kan vara receptfria läkemedel som Ipren eller Brufen, eller andra receptbelagda läkemedel som Diklofenak som du har fått av din läkare.

Om inte detta hjälper kan vårdcentralsläkaren ge en kortisonspruta kring senskidan som minskar inflammationen. Ibland kan man behöva upprepa kortisonsprutan ett par gånger per vecka under några veckor. Behandlingen är effektiv men ibland hjälper inte sprutbehandling heller och då kan man få remiss till ortopedläkare som genom en operation kan göra det mindre trångt för senan. Så du behöver inte misströsta utan det finns absolut hjälp att få!

Scroll to Top