Min make har en ständigt rinnande näsa!

Jag har en fråga som gäller min 80-årige make. Han har sedan flera år något som han själv säger är förkylning. Han har varit hos...

Jag har en fråga som gäller min 80-årige make. Han har sedan flera år något som han själv säger är förkylning. Han har varit hos läkaren som säger det är virus. Kan det hålla på hur länge som helst? Det är mest på morgonen när han kommit upp. Han måste snyta sig i ett efter att han ätit frukost. Det håller på så här hela förmiddagen. Det liknar mest rinnsnuva och han måste resa sig flera gånger från matbordet för att snyta sig. Dessutom håller han på att harkla sig ofta. Detta kan väl inte vara virus eller förkylning? Finns det något att göra åt detta? Kan det vara biverkning av blodtrycksmedicin eller ögondroppar mot grön starr?

Doktor Lennart Skoog svarar:

Ja, du har rätt i att detta inte kan vara någon långvarig virusinfektion. Det låter som att din man har rinnsnuva eller så kallad “gubbsnuva”, som trots namnet även kan drabba kvinnor. Det är framförallt i medelåldern eller hos äldre personer som besvären uppkommer. De är svåra att bota men går att lindra ganska bra med en receptbelagd nässpray som heter Atrovent nasal.

Besvären brukar bli värre när man äter eftersom näsans slembildning hos vissa äldre personer kan stimuleras då salivbildningen ökar. Andra orsaker kan vara starka dofter, ändringar i temperatur och luftfuktighet, överkänslighet mot trycksvärta i tidningar eller mot ämnet formalin som bland annat finns i spånplattor.

Angående din makes mediciner så måste jag veta namnet på medicinerna för att säkert kunna avgöra eventuella biverkningar, men generellt ger inte blodtrycksmediciner denna biverkan. Ögondroppar mot grön starr kan dock vid överdosering ge dessa besvär. Fråga gärna vid nästa läkarbesök om de mediciner han använder kan ge dessa biverkningar!

Om det är så att man förutom rinnsnuva även har nästäppa har inte Atrovent nasal någon effekt på täpptheten. Det kan då vara fråga om en samtidig kronisk inflammation i nässlemhinnan eller i svåra fall näspolyper och då ska man i första hand utreda vad besvären beror på. Kanske kan det hjälpa med kortisonspray som man får på recept av sin läkare. Däremot ska man aldrig använda vanliga receptfria förkylningsnäsdroppar, till exempel Nezeril, vid dessa besvär eftersom de efter ett par veckors regelbundet användande istället kan öka nästäppan.

Vid problem med nästäppa kan man också pröva nässköljning, vilket ofta har en god effekt. Ta 1/2 liter ljummet kranvatten och blanda i 1 tsk salt. Använd en näskanna eller en nässpruta (finns på hälsokosten eller Apoteket) och följ instruktionerna som följer med.

Jag tycker din man ska ta kontakt igen med sin läkare utifrån vad jag skrivit här.

Scroll to Top