Jag vill veta mer om diagnosen körtelbuk

Mitt 13-åriga barnbarn var sjuk i influensa och fick svåra krampaktiga magsmärtor. Pappan åkte in till Östersunds lasarett med pojken. Han fick diagnosen körtelbuk. Vad...

Mitt 13-åriga barnbarn var sjuk i influensa och fick svåra krampaktiga magsmärtor. Pappan åkte in till Östersunds lasarett med pojken. Han fick diagnosen körtelbuk. Vad är det? Kan det återkomma? Jag har aldrig sett något skrivet om körtelbuk.

Doktor Lennart Skoog svarar:

Körtelbuk är ett helt ofarligt tillstånd. Det beror på att lymfsystemet i magen, där många av kroppens lymfkörtlar sitter, aktiveras vid alla typer av infektioner, bl a vid influensa som ditt barnbarn har haft. Lymfvävnaden svullnar och kan ge värk och ömhet i magen. Ibland kan till och med bukhinnan bli retad och då är besvären svåra att skilja från en blindtarmsinflammation.
 Hur besvärlig smärtan blir vid körtelbuk varierar mycket från person till person. Det drabbar framförallt barn och ungdomar, eftersom de brukar ha fler lymfkörtlar i buken än äldre individer. Risken att det ska komma tillbaka vid en ny infektion minskar alltså ju äldre ditt barnbarn blir.
 Om man inte känner igen det magonda och inte hittar någon naturlig förklaring till att man har ont eller om smärtorna inte går över, så ska man söka läkare för en undersökning. Det är bra att först ringa sin vårdcentral eller sjukvårdsrådgivningen. De kan ge råd om man ska söka akut eller om det är bättre att beställa en tid på vårdcentralen.
 Om läkaren konstaterat att det rör sig om körtelbuk räcker det vanligen med vanliga smärt- och febernedsättande läkemedel som kan köpas receptfritt på apoteket och besvären går över inom några dagar. Om läkaren är osäker på diagnosen kan man använda ultraljudsundersökning eller ibland titthålsoperation för att avgöra om det kan vara fråga om körtelbuk.

Scroll to Top