Jag besväras av röda knutor i ögonlocket!

Jag är en kvinna på 52 år som har ett jätteproblem. Jag får ofta finnar på ögonlocket precis vid kanten i mitt ena öga. Det...

Jag är en kvinna på 52 år som har ett jätteproblem. Jag får ofta finnar på ögonlocket precis vid kanten i mitt ena öga. Det blir svullna och röda knutor som gör jätteont när jag blinkar. Det tar ibland en vecka innan det går över. Hur kan jag slippa detta?

Doktor Lennart Skoog svarar:

Det du beskriver låter som vagelbesvär. Det beror på att roten till hårstrån eller talg- samt svettkörtlar i ögonlockskanten blivit infekterade. Det kan då bli en varböld som man kan känna igen som en rödaktig ömmande förhårdnad vid ögonlockskanten. När det samlats tillräckligt mycket var kan man oftast mer tydligt se en gulvit prick och till slut spricker vageln. Då krymper den ihop och torkar in så att det hela läker. Oftast tar det 5-7 dagar.

Vagelbesvär uppträder oftast hos personer som har torra ögonlockskanter. Det hjälper oftast ganska bra att lägga varma våta kompresser över ögat i ca 15 minuter så att trycket i de infekterade körtlarna minskar. Man kan också behandla med receptfri bakteriedödande salva som finns att köpa på apoteket eller med antibiotikasalva som kan skrivas ut av din läkare. Med salva går oftast besväret över lite fortare.

Du undrar hur man kan slippa dessa besvär. Det är viktigt att inte irritera vageln genom att gnugga eller trycka på den. Infektionen kan då spridas till övriga ögonlocket. Tvätta händerna ofta för att undvika att sprida bakterier till andra delar av ögat eller till andra personer. Tills infektionen är helt läkt är det klokt att inte använda ögon make up. Det är också viktigt att alltid hålla ögonlockskanterna mjuka och fria från hudsprickor, vilket man bäst gör med mjukgörande salva. Om man har eksem kan läkaren skriva ut en svagare kortisonsalva på recept som är bra.

Vissa personer drabbas oftare än andra utan att ha torra ögonlockskanter. Återkommande vaglar är vanligt hos diabetiker, men om du i övrigt känner dig frisk låter det osannolikt att du skulle ha diabetes. För säkerhets skull kan du enkelt kontrollera ditt blodsocker hos läkare eller disktriktsjuksköterska på din vårdcentral.

Scroll to Top