Kan jag förebygga nya inflammationer?

Jag är en 73-årig tant som haft inflammation i tarmfickor, vilket jag inte visste att jag hade. Jag är röntgad och har fått behandling. Men...

Jag är en 73-årig tant som haft inflammation i tarmfickor, vilket jag inte visste att jag hade. Jag är röntgad och har fått behandling. Men min önskan är att jag genom doktorns spalt kan få råd om hur jag ska förebygga eventuella nya inflammationer i tarmfickorna. Kan man göra det?

Doktor Lennart Skoog svarar:

Det är bra att din tarm är röntgad så du kan vara säker på att dina besvär orsakas av inflammation i tarmfickor, vilket på läkarspråk kallas divertikulit.
 Visst går det att göra en hel del på egen hand för att minska risken för att få tillbaka tarmficksinflammationen och det är bra att du tänker förebyggande! Tre saker är viktiga när det gäller att förebygga dessa tarmbesvär.
 I första hand gäller det att hålla avföringen mjuk och bäst gör man detta genom att se till att man dricker rikligt, helst två liter per dag, och äter fiberrik kost såsom grovt bröd, mycket frukt och grönsaker etc. En matsked vetekli till frukost är ett mycket bra och oftast fullt tillräckligt sätt att göra avföringen mindre hård. Då minskar trycket inne i tarmen och därmed belastningen på tarmfickorna.
 Om du trots kostfibrer är trög i magen så kan du använda så kallade bulkmedel, som är en slags “medicinska fibrer”. Exempel på sådana är ViSiblin, Lunelax, Fiberform och Importal. De är bra att blanda i frukosten, t ex fil eller gröt. Drick gärna 1-2 glas vatten före. De säljs receptfritt på apotek.
 Att regelbundet röra på sig med exempelvis dagliga promenader minskar risken för högt tryck i tjocktarmen och därmed tarmficksinflammation. Det är också viktigt att toalettbesöken blir en lugn och ostörd stund så att tömningen blir ordentligt gjord.
 Om du skulle få nya besvär eller besvär du inte känner igen är det viktigt att du tidigt tar kontakt med din läkare. Skulle det vara fråga om en ny inflammation, så kan läkaren se det genom att ta ett CRP (vilket oftast kallas “snabbsänka”), som då nästan alltid är förhöjd. Beroende på hur svåra besvären är kan antibiotika sättas in tidigt för att mota sjukdomen. Om inflammationerna kommer tillbaka ofta kan man överväga att operera bort del av tarmen där det finns mest tarmfickor.
 Tarmfickor är något vi får med åldern, troligen pga att bindvävens hållfasthet i tarmväggen minskar. Det är så pass vanligt att man nästan kan anse det som ett tecken på normalt åldrande. Man räknar med att två tredjedelar av personer över 70 år har sådana. De allra flesta med tarmfickor har inte några besvär av dessa.
 Som kuriosa kan jag nämna att mycket talar för att kvarnindustrin, som växte fram i mitten av 1800-talet, är den viktigaste orsaken till att tarmficksproblemet drabbar så många. Före denna tid maldes säden hemma för hand och alla dietfibrer blev kvar i mjölet. Modern malning gjorde det möjligt att avlägsna de osmältbara delarna av säden och dieten blev därmed avsevärt fiberfattigare. Vissa saker var bättre förr i tiden! Vi behöver alltså mer fibrer i maten, röra på oss mer och absolut inte stressa på toan.

Scroll to Top