Går det att bota min makes skakningar?

Min 67-årige man lider av skakningar i händerna som har blivit ett stort problem, särskilt vid måltider. Besvären börjande så smått redan i 30-årsåldern. Hans...

Min 67-årige man lider av skakningar i händerna som har blivit ett stort problem, särskilt vid måltider. Besvären börjande så smått redan i 30-årsåldern. Hans far och farbror hade samma problem på ålderns dagar. Hans läkare har ordinerat Inderal, som hjälper något tillfälligt. Någon utredning har ej gjorts. Finns det ingen bot? Han är vältränad och frisk för övrigt.

Doktor Lennart Skoog svarar:

Jag uppfattar att din mans besvär sannolikt beror på s k essentiell tremor (familjär tremor) och brukar just vara ärftlig på så sätt som du beskriver och någon ytterligare utredning än den distriktsläkaren gör brukar inte behövas. Sjukdomen går inte att bota men din mans medicin, Inderal, lindrar skakningarna. Doseringen är individuell och man brukar få pröva sig fram till bäst dosering i samråd med sin läkare.

Jag tycker du ska be din make att diskutera doseringen vid nästa läkarbesök för att se om en ändring av dosen kan minska skakningarna ännu mera. För hög dos kan dock innebära andra biverkningar som lågt blodtryck och minskad potens varför man måste väga för- och nackdelar mot varandra.

Skakningar, eller på latin tremor, är en relativt vanlig åkomma. Ungefär en av tusen personer har ofrivilliga skakningar. Ofta söker man läkare p g a att man själv eller anhöriga är oroliga för att det orsakas av en allvarlig sjukdom.

Min erfarenhet är att det svåra med sjukdomen är att skakningarna upplevs som socialt handikappande. Ibland kanske patienten drar sig för att diskutera problemet och då kan det upplevas som en lättnad om läkaren uppmärksammar och pratar om besvären.

Det finns flera olika orsaker till skakningar. Essentiell tremor är ärftlig och börjar i relativt tidig ålder, ofta i 30-årsåldern som i din makes fall. “Essentiell” betyder att skakningarna inte har någon känd yttre orsak.

En annan vanlig medicinsk orsak till skakningar är Parkinsons sjukdom som sällan är ärftlig och som man vanligen får senare i livet. En Parkinson-patient brukar också ha andra rörelsesvårigheter. t ex gång med små hasande steg och förutom skakningar vara stel i leder. Andra orsaker till skakningar kan vara en speciell struma som heter giftstruma och utesluts lätt med ett enkelt blodprov. En annan orsak kan vara biverkningar av olika läkemedel t ex vissa medel mot astma och depression.  Även långvarigt alkoholbruk eller alkoholabstinens samt nervositet vid framträdanden, s k scenskräck, kan utlösa skakningar.

Ett av de enklaste sätten att fastställa vad skakningarna beror på är det så kallade “drickprovet”. Händerna på en patient med familjär (essentiell) tremor skakar inte alls i vila, men när patienten lyfter glaset för att dricka uppstår skakningarna. Parkinson-patientens hand skakar fram till det ögonblick patienten tar om glaset. Sedan kan det föras till munnen helt utan skakning.

Sjukgymnastik eller arbetsterapiträning har tyvärr inte någon säkerställd effekt på familjär tremor. Psykologhjälp kan fungera i vissa fall för att bättre hantera utsatta situationer bland folk eftersom familjär tremor ofta förvärras av nervositet.

Om patienten är ung eller skakningarna upplevs som mycket stora eller är psykiskt belastande kan en remiss utfärdas till en specialist i nervsystemets sjukdomar, s k neurolog. Denne kan då avgöra om en speciell liten operation i hjärnan kan bli aktuell. Behandlingsresultaten är ofta mycket goda i sådana fall.

Scroll to Top